Jälkimodernia ritariromantiikkaa

TEATTERI

JYVÄSKYLÄN KANSANNÄYTTÄMÖ

Ruunajaiset

Ensi-ilta Teatteri Miilussa 16.4.2010.

Jos sukeltaisit keskiajan teatteri-ilmastoon, mitä näkisit? Räiskyvää ilottelua, värikylläisyyttä, rehevää kielenkäyttöä ja sotkuisia lemmensuhteita. Mitä vielä? Tietysti siististi paketoidun loppuratkaisun, joka kauniisti nivoo juonenkiemurat ja paljastaa kätketyt salaisuudet.

Kaikkea tätä, joskin hieman kotikutoisessa muodossa, on esillä Kansannäyttämön Ruunajaisissa. Ritariromantiikkaa ei esityksestä puutu, mutta tämä ritariromantiikka on maustettu oman aikamme ilmiöillä. Näyttämöllä on koti-isiä ja uraohjusäitejä, ja sanan säilä sivaltelee nykyhetken kliseisiä pehmoisiä ja heidän työtä paahtavia vaimojaan.

Peruskysymys kaiken ilonpidon ohella lienee, onko mikään lopultakaan muuttunut. Vaikka roolileikki pyörähtää mihin suuntaan tahansa, on jonkun aina pestävä pyykit, hankittava leipä ja hoidettava lapset. Vastuuta on monesti tuskaista jakaa.

Ruunajaiset on sovinnaisuuksien rajoja kolkutteleva, yleisöä huvittava, vauhdikas ja nokkela näytelmä. Aivan Shakespearen tasolle se ei yllä, vaikka teksti vilisee nasevia huomioita. Kelpo lämppäriksi - jos teatteriseurueilla sellaisia olisi - tästä ensemblesta kyllä on. Näytelmän roolitus on onnistunut, ja se näkyy tuloksessa. Jokainen harrastaja tekee oman roolihahmonsa vakuuttavasti ja kompastelematta.

Tommi Pessan lällystä koti-isästä kasvaa uhoava karju ja hänen pappisvaimonsa ( Marjukka Mykkänen) saa vaihteeksi ottaa kapustan kauniisti käteen. Kaisa Leinon urhea ritari Konsta, Vesa Kaakkuriniemen öljyinen rakastaja Valentino, Pekka Ahosen pyöreän pöydän ritareita johdatteleva Salvio, harhaileva Jermu ( Vesa Partanen) ja moni muu hyppäävät ketterästi tilanteesta ja tapahtumasta toiseen. Rytmi on vireä ja katsojan mielenkiinto pysyy yllä. Lisäksi osuvat musiikkivalinnat korostavat esityksen tragikoomisia piirteitä.

Käsikirjoitus: Tuomas Parkkinen. Ohjaus: Eero Vehniäinen. Lavastus: Päivi Linnala ja Katri Heiskanen. Puvustus: työryhmä ja E. Vehniäinen. Valo-, musiikki- ja äänisuunnittelu: E. Vehniäinen. Rooleissa: Kaisa Leino, Pekka Ahonen, Hanna Pekkonen, Vesa Partanen, Pihla Laaksonen, Taru Mäkinen, Tommi Pessa, Marjukka Mykkänen, Merja Messala, Vesa Kaakkuriniemi, Henna Pekkonen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.