Jämsässä juhlitaan kirkon 80-vuotiaita mestariurkuja

Säveltäjä Kai Niemisen, 61, kantaesitys Franciscus Assisilaisen rukous juhlistaa Jämsän kirkon 80 vuotta täyttäviä suururkuja.

– Jämsän urut ovat hienot, orkestraaliset urut. Niistä löytyy sellainenkin harvinaisuus kuin putkikellot ja paljon muuta koskettimiston kautta aukeavaa, värejä ja eri rekistereitä, Nieminen sanoo.

Sävellyksen esittää seurakunnan kanttori Marko Kupari, jonka aiempia Niemis-tulkintoja ovat olleet From Winter’s Night ja Temple II for organ.

Preghiera di Francesco di Assisi sai alkusysäyksensä Italiasta, josta vuosikymmenten mittaan on tullut Niemiselle lähes toinen kotimaa.

– Vierailin Subiacon erakkoluostarissa Rooman lähellä. Franciscus Assisilainen oli asunut siellä 1200-luvulla. Hän saarnaa linnuille, linnut ja luonto ovat minuakin aina kiehtoneet. Rukous kiittää hyvästä elämästä ja toivoo, että ihmiset säilyttäisivät luonnon elossa ympärillään, Nieminen kuvaa.

Jämsän kirkon urkujen juhlakonsertti 12.11. kello 19. Uruissa Marko Kupari. Suomalaista ja ulkomaista urkumusiikkia. Kantaesityksenä Kai Niemisen sävellys ”Preghiera di Francesco di Assisi”, Fransiscus Assisilaisen rukous. Ohjelma 10 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.