Järjestäjä lupaa historian komeimmat viisut

Euroopan yleisradioliitto EBU lupaa Moskovan kisoista viisuhistorian kunnianhimoisimpia. Liiton pääkoordinaattorin Svante Stockseliuksen mukaan kyseessä ei ole vain mainoslause.

- Moskovassa järjestetään kilpailuhistorian suurisuuntaisimmat euroviisut. Tapahtumalla ei ole koskaan ollut näin mahtavaa lavaa eikä näin suurta budjettiakaan, Stockselius kuvaili radiokanava Eho Moskvylle.

- Talouskriisin aikana osallistuminen käy kalliiksi, mutta onneksi emme näe mitenkään sen vaikutuksia areenalla sen enempää kuin tv-lähetyksessäkään, Stockselius kiitteli.

Samaa lupasi Venäjän juryn johtaja Filipp Kirkorov.

- Olen seurannut euroviisuja pitkään, mutta tällaista mittaluokkaa en ole koskaan nähnyt, Kirkorov päivitteli.

Kisojen on kerrottu maksavan noin 24 miljoonaa euroa, mutta täsmällinen summa ilmoitetaan vasta viisujen jälkeen. Rahaa kuluu paitsi areenaan, myös turvallisuuteen, majoituksiin ja liikennejärjestelyihin.

"Voimallisia lauluja rauhasta ja rakkaudesta"

Moskovan kuuluisa Maneesi muutettiin euroviisujen ajaksi valtavaksi Eurodom-klubiksi, jossa järjestetään muun muassa näyttävät euroviisujatkot. Maneesilla järjestettiin sunnuntai-iltana myös juhlallinen avajaisgaala.

- Kuuntele maailma, kuuntele Eurooppa, kuuntele Venäjä ja Moskova, kuulutti Moskovan pormestari Juri Luzhkov.

- Olemme vieraanvarainen maa ja kaupunki! Toivotamme kaikki osallistujat ja kuulijat nauttimaan näistä mahtavista ja voimallisista lauluista, jotka kertovat rauhasta ja rakkaudesta.

Aivan loputon Moskovan vieraanvaraisuus ei kuitenkaan ole. Kisatunnelmaa on jo etukäteen ravistellut kiista konservatiivisen kaupunginjohdon ja kaupunkiin virtaavan homoyleisön välillä. Järjestöt haluaisivat toteuttaa Gay Pride -marssin kisojen aikana, mutta homovastaisuudestaan tunnettu pormestari ei ole antanut sille lupaa.

Balttiesiintyjät kärsivät viisuvaikeuksista

Baltian maiden esiintyjät ovat joutuneet Moskovassa pulaan kukin omalla tavallaan.

Latvian Intars Busulis jäi rajavartijoiden haaviin epäilyttävien asiakirjojen eli kahden eri passin takia. Busulis pääsi jatkamaan matkaa vasta sitten, kun hänen tuottajansa oli soittanut euroviisuorganisaation edustajat apuun.

Liettuan Sasha Sonin taustavideo ei puolestaan ehtinyt ajoissa Moskovaan, ja nyt video uhkaa jäädä kokonaan esittämättä.

- Olen syvästi loukkaantunut. Esitykseni ei ole mitään ilman videota, Son valitti lehdistötilaisuudessaan. Myös valot ovat liian himmeät, ja syy on Sonin mukaan Liettuaa edeltävän Kreikan ylenpalttinen valoshow.

Viron yhtyeen vokalisti Sandra Nurmsalu puolestaan pelkää liiallisen savunkoneen käytön vievän hänen äänensä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.