J. Karjalainen

Ilma on odotuksesta turpea. Kun J. Karjalainen astelee kellonlyömälleen kymmeneltä lavalle, loppuunmyyty Lutakko purkautuu huutoon.

Keikka alkaa röyhkeän itsevarmasti ajankohtaisella hitillä Mennyt mies. Mutta Jiillä on varaa, sillä hänen tuotannostaan löytyy valtava nippu vähintään yhtä suosittuja lauluja.

Kuullaan Keihäänkärki, Telepatiaa ja Villejä lupiineja. Väliin Karjalainen yhtyeineen tulkitsee uuden Et ole yksin -levyn sävellyksiä. Sitten soikin taas Mies jolle ei koskaan tapahdu mitään, On kaikki niin kuin ennenkin ja Avaruuden ikkuna. Vanhat hitit ja uudet laulut käyvät luontevaa vuoropuhelua keskenään.

Karjalainen on lavalla vähäeleisen läsnäoleva. Hän hymyilee, tanssahtelee ja kampaa hiuksiaan. Välillä hän antaa yleisön laulaa säkeistön tai kertosäkeen. Tämä laulu soittaa itseään, Karjalainen kommentoi Hän-kappaleen jälkeen hyväntuulisena.

J. Karjalainen on koko kansan artisti ilmauksen laajimmassa merkityksessä. Hänen helposti lähestyttävä musiikkinsa on riittävän persoonallista, joten se onnistuu koskettamaan myös ilmeisintä radioyleisöä laajempaa kuulijakuntaa. Tekstit ovat tunteen ilmaisussaan niin tarkkoja, että suuretkin hitit tuntuvat henkilökohtaisilta. Tämä näkyy Lutakon kasvoilla liikutuksen, ilon ja haltioitumisen ilmeinä.

Maestron sanomaa kannattelee upea yhtye. Mikko Lankinen soittaa kitarallaan punnittuja kulkuja ja Pekka Gröhnin koskettimet rikastavat äänimaailmaa. Janne Haaviston ja Tom Nymanin komppi kulkee ihailtavan vaivattomasti.

Hienovaraisen kekseliäät sovitukset tekevät tutuistakin kappaleista riittävän jännittävää kuultavaa.

Me ollaan sankareita kaikki, laulattaa Karjalainen yleisöään ensimmäisen encoren päätteeksi. Mietin: tähänkö tämä loppuu? Huipentuuko ryhdikäs setti hieman pateettisesti Karjalaisen lauluista kuluneimpaan, puhkisoitettuun anthemiin?

Mutta Sankareita seuraa vielä kaksi encorea, joiden aikana kuullaan muun muassa Mustat lasit, Jiin debyytin ensimmäinen kappale, kepeä pieni sävellys. Kaksituntisen esityksen dramaturgia on lopulta melkein täydellinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.