JARKKO MARTIKAINEN - Usko

JARKKO MARTIKAINEN

Usko

Sakara
J arkko Martikainen saa levytrilogiansa päätökseen Uskolla. Aiemmat osat olivat tietysti Toivo ja Rakkaus. Levyillä käsitellään nimien mukaisia teemoja, mutta kantavana ajatuksena kaikilla on pienen ihmisen ympäröivän maailman ihmettely ja päänsisäiset pohdinnat.

Martikainen on päätynyt kauas tauolla olevan YUP:n alkuaikojen venkoilusta ja metelöinnistä. Soolotrilogian kaksi edellistä osaa olivat puhtaita trubaduurilevyjä. Mies ja kitara -pohjalta esitetyt kappaleet korostivat entisestään tekstien asemaa Martikaisen säveltaiteessa. Yksinkertainen ilmaisu on nyt hylätty ja Uskon biisit saavat lihaa luiden ympärille taitavien sovitusratkaisujen muodossa.

Vaikka levyn kannessa on Martikaisen nimi, niin kyseessä on kuitenkin bändilevy. Jazzin, kansan-, ja orkesterimusiikin ammattilaisista koostuva orkesteri on nimetty Äänioikeudeksi. Puhallinsoittimet, viulut, sello ja kontrabasso vievät Martikaisen biisit kauas perinteisestä singer-songwriter-ilmaisusta.

Veli Matti-Halkosalmen tekemä työ levyn tuottajana ja sovittajana nostaa albumin Martikaisen tuotannossa lähelle kärkisijoja. YUP:n progepunkin vertailu akustisvoittoiseen materiaaliin on tietysti turhaa. Molemmille on aikansa ja paikkansa, ja 40-vuotiasta taiteilijaa ei metelöinti tunnu enää kiinnostavan. Oman pienen maailman ja suurempienkin asioiden kummastelu sen sijaan kyllä. Teksteissä on Martikaiselle tuttua pilkettä silmäkulmassa, mutta suoranaista satiiria hän ei enää kirjoita. Usko on aiheena esillä uskona itseen, korkeampaan voimaan tai hyvyyteen.

Päällimmäisenä leijuu kuitenkin kuva Martikaisesta humanistina, joka on tyytyväinen vähään. Miehelle riittää oma pieni tupa metsän keskellä, jonka kuistilla voi poltella sätkän kuunnellen linnunlaulua. Välillä voi vetäytyä kirjoilla vuorattuun työhuoneeseen säveltämään tai kirjoittamaan.

Suuria asioita on syytä miettiä, mutta antaa niiden tapahtua jossain kaukana. Onko levyn kertojaminällä mitään tekemistä oikean Martikaisen kanssa onkin sitten aivan eri asia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.