J+J Teatteri: Juokse vaimosi edestä (Ensi-ilta 7.11. 2014)

Väärinkäsitykset seuraavat toisiaan, ovet paukkuvat ja sanat sinkoilevat. Meno kiihtyy sekä muuttuu koko ajan hullummaksi ja yleisö suorastaan ulvoo naurusta. J+J Teatteri marssittaa Jämsänkosken teatteritalon näyttämölle Ray Cooneyn tunnetuimman näytelmän Juokse vaimosi edestä, ja tarjoilee katsojille varsinaista nauruterapiaa.

Tarina on pohjimmiltaan hyvin yksinkertainen: on mies, jolla on kaksi kotia ja toisistaan tietämätöntä vaimoa. Erään tapahtuman johdosta vyyhti alkaa väkisin purkautua, vaikka mies kuinka yrittää pitää kaikki langat käsissään. Soppaan sekaantuu tietenkin pari poliisia, sekä yläkerran naapuria. Lopputulos on todellinen farssi.

J+J Teatteri onnistuu Anna-Maija Ojansivun ohjauksessa erinomaisesti tehtävässään. Suositusta, monelle tutusta näytelmästä tehdään omannäköinen versio, jossa paikalliset näyttelijät pääsevät loistamaan. Rytmi pysyy kasassa todella hienosti, eikä ote herpaannu hetkeksikään. Ajoitukset ovat kohdillaan, ja se luo vaikutelman hallitusta kokonaisuudesta. Vauhti on kova, eikä se tunnu näyttelijöiden päätä huimaavan.

Esitys nojaa pitkälti verbaliikkaan ja nopeaan sanailuun. Valtava määrä repliikkejä on porukalla hyvin hallussa. Nopea puhe kuuluu asiaan, mutta paikoitellen se lähes puuroutuu.

Samuli Hakala on keskushenkilönä, John Smithina, suorastaan riemastuttava. Tunnetilojen nopea vaihtelu ilmentyy koko kropassa, eleissä ja ilmeissä. Petri Silventoinen Stanley Gardnerina joutuu moniin kummallisiin tilanteisiin, joissa pitää näytellä näyttelemistä. Silventoinen suoriutuu urakastaan vakuuttavasti.

Kaisa Rantala (Barbara Smith) ja Taru Väisänen (Mary Smith) Johnin vaimoina ovat juuri niin topakoita naisia kuin kuuluukin. Poliisien rooleissa Jouni Leppikorpi sekä Toni Nieminen tekevät molemmat oivalliset roolityöt. Reijo Kokkonen (Bobby Franklin) farkkuhaalareissaan edustaa räväkän tyylikkäästi ”käsilaukkumiestä”.

Näytelmä ei yritäkään olla mitään muuta kuin parituntinen huumoripläjäys. Siinä onnistutaan loistavasti, ja aivot voi hyvillä mielin jättää narikkaan takin seuraksi. Eräs ensi-illassa kuultu kommentti kiteyttää esityksen sekä tunnelman hyvin: ”Ihanaa kun saa nauraa!”

Käsikirjoitus: Ray Cooney. Ohjaus: Anna-Maija Ojansivu. Valo- ja äänisuunnittelu: Jon Pettersson. Valo- ja ääniajot: Otto Valtakoski. Puvustus: Liisa Häkkinen. Lavastus: työryhmä. Tuottaja: Risto Hakola. Osissa: Samuli Hakala, Kaisa Rantala, Taru Väisänen, Petri Silventoinen, Jouni Leppikorpi, Reijo Kokkonen, Toni Nieminen, Anne Kuula.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.