J+J Teatteri NuTe – Ihmemaa Oz

L. Frank Baumin kirjoittama tarina Ihmemaa Ozista on monelle tuttu. Dorothy-tyttö ystävineen on seikkaillut elokuvissa, teatterissa ja monenlaisissa kirjoissa. Voiko vanha, tunnettu tarina tarjota viihdyttävän ja raikkaan kokemuksen? Kyllä voi, tämän todistaa J+J Teatterin nuorten ryhmä NuTe. Miro Seppäsen ja Tomi Ahosen ohjauksessa he tuovat näyttämölle koko perheelle sopivan fantasiaseikkailun Ihmemaa Oz. Ohjaajat ovat myös itse J+J:n nuoria.

Esitys on hyvin selkeä, se nojaa vahvasti erilaisiin henkilöhahmoihin eikä turhiin kikkailuihin sorruta. Lavastus on erittäin minimalistinen, mutta toimiva. Valojen käyttö tuo mukaan väriä ja tunnelmaa. Valot, tehosteäänet ja musiikki ovat tärkeässä osassa luomassa taianomaisuutta sekä tukemassa juonta.

Tarinan teemoja ei ajan hammas ole kuluttanut. Ystävyys, rohkeus ja oman tien etsiminen ovat puhuttelevia aiheita niin lapsille kuin aikuisillekin, vaikka niiden käsittely olisikin perinteikästä ja turvallista.

Ensi-illassa on näkyvillä pientä jännityksestä johtuvaa hapuilua, mutta se ei menoa haittaa. Ihan jokainen suoriutuu roolistaan upeasti. Maija Häkkinen Dorothyna tekee varman ja lämminhenkisen roolityön. Ilmaisussa on tarvittavaa herkkyyttä ja ihastuttavaa tyttömäisyyttä. Wilma Mäkinen Variksenpelättinä tuo kokonaisuuteen hurmaavaa vallattomuutta. Mäkisen vaivattoman oloista työskentelyä on ilo seurata.

Peltinaisen osassa Carita Routio onnistuu ilmentämään hahmon syvällisyyttä ja sydämellisyyttä juuri sopivasti ilman paatosta. Leijonan asun sisältä löytyvä Sanni Mäkinen tekee Leijonasta uskottavan arkajalan eleineen ja liikkeineen.

Tietenkin tarina tarvitsee hyvisten vastapainoksi pahiksen, jonka osa on tällä kertaa langennut Annika Luukolle Länsinoitana. Luukko on vahva ja juuri oikealla tavalla pelottava noita. Luukko vangitsee lavalla huomion täysin, aivan kuten ilkimyksen kuuluukin.

Myös musiikin avulla luodaan henkilöhahmoja. Soololaulut kaikessa vaativuudessaan onnistuvat erinomaisesti. Ja kun koko porukka pääsee yhdessä laulamaan iki-ihanaa Sateenkaaren tuolla puolen -kipaletta, on tunnelma lähes liikuttava. Laulujen onnistumisesta kertonee myös se, että mukanani olleet pienet katsojat kyselivät jälkeenpäin, että lauloivatko näyttelijät tosiaan ihan itse.

J+J Teatterissa voidaan hyvällä syyllä olla ylpeitä riveissään esiintyvistä nuorista lahjakkuuksista.

L. Frank Baumin kirjasta dramatisoinut Juha Vuorinen. Ohjaus: Miro Seppänen ja Tomi Ahonen. Musiikin sovitus: Martti Rekunen. Valo- ja äänisuunnittelu: Jon Pettersson. Puvustus: Kaija Routio. Koreografia: Sanni Mäkinen. Rooleissa: Maija Häkkinen, Wilma Mäkinen, Sanni Mäkinen, Carita Routio, Annika Luukko, Sonja Rehvanen, Ida Puoliväli, Anniina Hakola, Julia Karpiola, Janina Leppänen, Olga Kunnari, Jouni Leppikorpi, Martin Phil, Reko Himanen, Aapeli Niiranen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.