JUKKA GUSTAVSON ORGAN FUSION BAND - Root & Stalk Flower Music

Pekka Pohjola on poissa, Jukka Tolosen kitara ei enää lennä. Suomiprogen suurista legendoista jäljellä on Jukka Gustavson, ja mikä parasta, tällä haavaa todella kovassa vedossa.

Täytyy tunnustaa, että siinä missä vanhat Gustavsonin aikaiset Wigwamit ovat edelleen kiehtovaa musiikkia, miehen soolouran levytyksiin ei ole tullut juurikaan palattua. Vaan nyt on kädessä levy, joka kestää.

Uutuus tulee summanneeksi melko tyhjentävästi Gustavsonin pitkän uran parhaat puolet: lähtökohtana on hyvin progemainen tapa katsoa asioita, siitä liikutaan kohti rockjazzfuusiota ja Pentti Lahden saksofoni-improvisaatioiden myötä mukana on vahvempaa jazzydintäkin.

Mutta parasta on se sielukkuus, mitä Gustavson pystyy laulajana tuomaan kylmänä ja teknisenä musiikkina usein pidettyyn progeen. Myös urkurina Gustavson on vallan innostunut ja energinen, joten instrumentaaligroovetkin kulkevat kovaa.

Gutsi itse korostaa juurien ja esikuvien merkitystä musiikinteolle ylipäätään ja tällekin levylle. Nyt ne esikuvat, sellaiset kuin Stevie Wonder, Steve Winwood tai Gary Brooker saisivat olla seuraajastaan ylpeitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Metsänväkeä ja mytologiaa – Teatterikoneen Metsälaulukävely Keltinmäkeen vei ajantajun ja jännityksen

Esiintyjinä muun muassa huippupianisti ja Emma-palkittu: Tätä kaikkea on luvassa Jyväskylän Kesässä – tapahtumiin voi osallistua etänä tai paikan päällä

Lehmät, hevoset ja kristinuskon mytologia puhuttelevat taiteilijoita tänä kesänä Taidekeskus Salmelassa

Säveltäjä Kaija Saariaholle Norjan Sibelius-palkinto

Metsämaa vie kulkijan Keski-Suomen luontoon – Keuruulla saatellaan vauhtiin maakunnallinen näyttelykiertue

Taidemaalari Pertti Karjalainen rakastaa väriä, mutta ei anna sen lentää – Taidekeskus Järvilinnan kesänäyttelyt avautuvat keskiviikkona yleisölle

Kirja-arvio: Vesa Lahti ilmaisee rakkauden ja yksinäisyyden teemoja vähin sanoin ja välähtävinä visioina

Jättimäinen teräspallero teki paluun Jyväskylän keskustaan – tästä on kyse

Kirja-arvio: Toivakkalaisen Kaarina Valoaallon jäätelöannoksessa on sokerin alla tuhkaa ja maan tomua

Jyväskylän taidemuseo avautuu koronasulun jälkeen yleisölle keskiviikkona – Saarijärvelläkin valokuvanneen Pekka Luukkolan teoksissa tuli kuvaa ihmisen jälkeä historiassa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.