JULIE & JULIA

JULIE & JULIA

Että osasikin olla miellyttävä elokuvakokemus. Draamakomedia Julie & Julia on yksi parhaista ruokaelokuvista koskaan ja onnistunein hyvänolonelokuva pitkiin aikoihin.

Kaksi aikakautta

Elokuva perustuu kahteen tositarinaan. Julia Childin kirjoittama paksu opus Ranskalaisen keittiön salaisuudet on yksi merkittävimmistä ja kuuluisimmista ruokakirjoista. Julia ( Meryl Streep) saapuu vuonna 1949 Pariisiin yhdessä USA:n suurlähetystössä työskentelevän miehensä ( Stanley Tucci) kanssa. Seurallinen, positiivinen ja älykäs Julia ei halua jäädä toimettomaksi. Koska Julia rakastaa hyvää ruokaa, hän ryhtyy opiskelemaan ranskalaisen keittiön salaisuuksia ammattilaistasolla.

Julien tarina sijoittuu vuoteen 2002 ja on siis myös totta. Julie ( Amy Adams) vastaa työkseen puhelimeen ja hoitaa veronmaksajien ongelmia ja kuuntelee valituksia. Työ vaatii empaattiselta Julielta henkisesti paljon. Vastapainoksi Julie kokkaa taitavasti herkullisia aterioita itsensä ja miehensä ( Chris Messina) iloksi.

Myös Julie kaipaa elämäänsä sisältöä. Hän ryhtyy pitämään blogia siitä, miten kokkaisi tasan vuoden aikana läpi kaikki Ranskalaisen keittiön salaisuudet -teoksen 524 reseptiä. Julie ihailee Juliaa yli kaiken ja pitää tätä täydellisenä naisena.

Enemmän ruokaa

Pelkkää ruuanlaittoa elokuva ei ole, vaikka sitä todella paljon harrastetaankin. Kummallakin naisella on rakastava, ymmärtävä ja tukeva aviomies. Se tuntuu katsojasta hyvältä ja lämmittää sielua. Julie & Julia on myös rakkauselokuva. Katsoja pääsee kahdeksi tunniksi pakoon kaikkea maailman pahuutta, paitsi ehkä ylensyöntiä.

Meitä ruuanlaiton harrastajia elokuva ilahduttaa erityisen paljon. Rakkaus ruokaan on jatkuvasti läsnä. Myös Ranska näyttää elokuvassa kauneimman puolensa. Lohduttavasti kummatkin naiset tekevät keittiössä välillä myös virheitä. Julia Child kunnioitti ranskalaisen ruuanlaiton perinteitä ja toimi keittiössä tieteellisellä tarkkuudella. Julie pyrkii samaan.

Julia parodioi itseään

Julie & Julia on käsikirjoittaja-ohjaaja Nora Ephronin paluu kultakantaan. Suhteellisen pienellä rahalla tehty elokuva on ollut menestys. Eikä ihme, puskaradio on tällaisen elokuvan paras mainosvaltti.

Meryl Streep on jälleen kerran yliluonnollisen hyvä roolissaan. Julia Child oli hyvin pitkä ja kolho nainen. Hänen puhetapansa ja eleensä olivat tahattoman koomisia. Tämän kaiken Streep tavoittaa täydellisesti. Kun pinnan alle pääsee, Julia on rakastettava ihminen. Ja katsoja pääsee Julian pinnan alle noin viidessä sekunnissa.

Amy Adams pääsee Juliena helpommalla, mutta hänkin tekee roolihahmostaan hyvin rakastettavan. Pieni omahyväisyys ja tapa jättää elämässä kaikki kesken tekevät hänestä vain inhimillisemmän.

Tehkää itsellenne palvelus ja käykää katsomassa Julie & Julia.

Ohjaus: Nora Ephron. Päärooleissa: Amy Adams, Meryl Streep. Tyylilaji: draamakomedia (S).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.