Jaakko Valo Pieni historia.

Perhearkeologiaa: Esineteoksia, valokuvia ja maalauksia.

Vaikka elämme hyvin yksilökeskeistä minään ja minuuteen keskittyvää aikaa, ei mitään minuutta olisi olemassa ilman perheen ja muiden ihmisten läsnäoloa. Oman elämän historia, lapsuus ja kasvaminen ohjaavat paljolti kaikkia myöhempiä tekemisiämme.

Mitä vanhemmaksi tulee, sitä selvemmin sen näkee ja sitä selvemmin se myöskin tulee esille oman itsen kautta.

Jyväskyläläinen kuvataiteilija Jaakko Valo käsittelee Keski-Suomen museossa olevassa näyttelyssä lapsuuden perhettään: isää, äitiä, veljeä ja elämää 50–60-luvun Kaustisella. Näyttely rakentuu ajallisena kertomuksena vanhempien kihlajaisista heidän kuolemaansa ja kodin jäämistöön.

Näkökulma menneeseen on henkilökohtainen ja muistoihin perustuva. Lapsen elämä on täynnä tapahtumia ja elämyksiä. Äiti ja isä ovat läsnä mutta turvallisesti taustalla. Nämä muistot ovat kuvallisia. Myöhemmin muistot vanhemmista konkretisoituvat esineiden kautta.

Näyttelyn nimiteos kuvaa hyvin tätä muistojen muutosta. Pieni historia on veistos vanhempien vaatteista siististi pinottuna näyttäväksi torniksi. Se on värien ja tekstuurien kautta toimivaa tunnetta. Se ei ole vain tiettyyn hetkeen kirkkaana sijoittuva muisto vaan käsitys siitä, miltä vanhempi on tuntunut ja tuoksunut kosketettaessa. Samoin äidin kirjoituskone tai isän roiskerappauskone kertovat myöhemmän ajan ymmärryksen kautta rakentuvasta kuvasta äidin ja isän asemasta yhteisössä.

Vaikka Jaakko Valon muistot ovat henkilökohtaisia, muodostuvat ne tarpeeksi yleisistä palasista ollakseen muillekin lähestyttäviä; niiden rakennusaineina on aikakaudelle tyypillisiä esineitä ja asioita, jotka pystyvät synnyttämään kollektiivisen muiston tunteen. Niinpä Valoa tai hänen lapsuuden perhettään tuntemattomankin on helppo samaistua ja eläytyä muiston ja menetyksen taitekohtaan elämässä.

Sen lisäksi, että Pieni historia -näyttely on kuvaavasti nimetty perhearkeologiaksi, on se myös katsaus Jaakko Valon taiteeseen yleisemminkin. Se ei ole retrospektiivinen sinänsä, mutta sisältää luontevasti tiettyjä määritteitä, jotka ovat olleet aina sekä sisällöllisesti että teknisesti merkittävinä läsnä Valon taiteessa.

Näyttelyssä on viitteitä Valon aikaisempaan tuotantoon kuten vuosituhannen vaihteen sodanvastaisiin esinekoosteisiin ja videoteoksiin, lego-konstruktioihin 1990-luvulta ja seinämaalauksiin 1980-luvulta. Näyttelyn vanhin teos, maalaus Maisema vuodelta 1988, rinnastuu saumatta maalausta ja vanhempien vaatteita yhdistäviin teoksiin Äidin värit ja Isän värit vuodelta 2012.

Valon taiteellinen tuotanto koostuu pääsääntöisesti kolmesta teemasta: ihmistä, rakenteista ja moraalista. Pieni historia -näyttely kuljettaa hyvin henkilökohtaista tarinaa ja muistoa hellästi ja mielenkiintoisesti taiteellisen kehityskertomuksen sisällä.

Keski-Suomen museo on avoinna ti–su kello 11–18.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.