Jaana Kautto – Perkeitä ja elämän tarkoitus Riitta Uusitalo – Enimmäkseen single

Kahden taiteilijan sovittautuminen omilla teoksillaan samaan näyttelytilaan on yleistä, mutta ei välttämättä aina helppoa. Tekijät voivat tähdätä ripustukselliseen kokonaisuuteen, jossa teokset tukevat toinen toisiaan tai he voivat valita rinnasteisen ripustuksen jaettuihin tiloihin luottaen positiiviseen synergiaan.

Kuvataiteilija Riitta Uusitalo ja valokuvaaja Jaana Kautto päätyivät toisenlaiseen ratkaisuun. Galleria Beckerissä on kaksi itsenäistä omilla nimillä, kutsuilla ja näyttelytiedotteilla varustettua näyttelyä. Siirryttäessä huoneesta toiseen voi ajatella siirtyvänsä galleriasta toiseen. Edellinen näyttely voi vaikuttaa seuraavan kokemiseen, mutta ei oletusarvoisesti.

Riitta Uusitalon monipuolisesta tuotannosta on pitkästä aikaa esillä sarjakuvia. Helläsydäminen Tipu Laitinen on tehnyt paluun parrasvaloihin seikkaillen suvereenisti marjametsistä Pariisin gourmet-ravintoloihin, Edvard Munchin sillalta Forresterin Muotihuoneen takahuoneisiin ja vesijuoksulle auringonsiltaan.

Uusin Tipu Laitis -albumi Enimmäkseen single on levitetty luettavaksi gallerian seinille tuettuna sarjakuvan herkullisista yksityiskohdista suurennoksiksi tehdyillä uniikeilla tussimaalauksilla.

Sarjakuvanäyttelyn tenho rakentuu lukukokemuksen varaan.Visuaalisesti se on valitettavasti liian täyteen ahdettu, eikä loistaville suurennoksille jää tilaa nousta todella esiin.

Jaana Kautto on hurmioitunut havainnoista ja hetkistä. Ihmisen ravinnokseen ja ilokseen tarvitseman ja kultivoiman kasvun ja kuoleman kiertokulku on pysäytetty puhutteleviin ruutuihin Fotosec-valokuvissa, joiden akryylimassa tuo hehkuvaa lisäsyvyyttä kuviin.

Kasvillisuuden kypsyminen kuolemaan mielletään yleisesti kauniina ja positiivisena. Äärimmäisen kaunis on myös Kauton vuodenaikoja kuvaava Kasvihuoneilmiö-sarja, jossa kukkea kesä on vain yksi neljännes kokonaisuudesta syksyn, talven ja kevään lepotilan ja valmistautumisen ohessa.

Eläinravinnon kiertokulku kasvusta kuolemaan sen sijaan on asia, jota ei yleensä haluta juuri tuoda esiin. Akun ja Punkun päätyminen pataan pysäyttää eri tavalla kuin viinin tai vihannesten, vaikka samanlainen elämänkierron katkaisu kummassakin olisi tapahtunut.

Kukon ja ankan kohtalona oli tulla syödyiksi. Tipu Laitisen kohtalona on ajautua tunteen viemänä sinkkuudesta sinkkuuteen, mitä nyt vähän miehelään välillä. Elämän tarkoituksena on kiertokulku, ja sen ymmärtämiseen kumpikin Beckerin näyttely antaa himpun verran lisää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.