Jaana Paulus: kuvataiteilija veden äärellä

Tuuli liikuttelee Päijänteen pintaa ja havisuttaa rannalla kasvavia puita. Kaukana järven yläpuolella häilyy lähestyvä ukkonen. Kuvataiteilija Jaana Paulus henkäisee onnellisena ja hymyilee, paljaat jalat vankasti tutulla rantakivellä.

– Täällä on hyvä. Minun juureni ovat syvällä näissä rannoissa, tämän veden äärellä.

Olemme Jämsässä, Pauluksen vanhempien vuonna 1970 rakentamassa kesänviettopaikassa. Kirkkonummella asuva taiteilija on saapunut tuttuun tapaan lomailemaan mökille, seuranaan Jämsässä asuva äiti sekä kaksi isovillakoiraa, Haiku ja Utu.

– Nautin luonnosta ja rauhasta. Tosin on minulla työvälineet mukana, luonnoksia syntyy jonkin verran suoraan tästä maisemasta. Kyse on teoksen kehyksestä, johon sitten myöhemmin asettuu varsinainen tapahtuma, taidegraafikkona tunnettu Paulus selventää.

Puupiirros kolahti kunnolla

Pauluksen taiteilijanura alkoi toden teolla vuonna 1991, Lahden taideinstituutin opintojen päätyttyä.

– Lahdessa puupiirros tekniikkana kolahti oikein kunnolla. Puu on materiaalina niin upea. Ja pidän veistämisestä, työstämisestä, menetelmän fyysisyydestä.

Puupiirros vaatii aikaa. Ja etenkin sitä vaatii väripuupiirros. Sen hitaus sopii Paulukselle, joka myöntää olevansa varsin kärsivällinen ihminen. Puupiirros ei päästä helpolla, mutta ei sen kuulukaan päästää.

– Minulla on aina useita teoksia työn alla, joten vaikea sanoa kauanko yhden puupiirroksen tekemiseen menee aikaa. Mutta kyllä se noin 4–5 kuukautta varmasti on, Paulus arvioi.

Tarinat ja maisemat siirtyvät taiteeseen

Synnyinseutu, ja etenkin Päijänne, ovat usein jollain tavoin Pauluksen taiteessa mukana. Teoksessa kurkottelevien oksien esikuva voi löytyä tutulta rannalta, tai vesi voi olla peräisin muistikuvasta, joka johdattaa rakkaaseen maisemaan. Myös tarinat limittyvät elettyyn, ja omaan sukuun.

– Muistan lämmöllä, miten Viitasaarella asunut mummini kertoi minulle tarinoita. Suvussani eli kansanparantaja, ja mummikin näki monenlaista. Näistä kertomuksista on siirtynyt hahmoja teoksiini.

Tarinat ylipäätään ovat olennainen osa Pauluksen taidetta.

Yksinkertaistetusti voisi sanoa, että ensin on tarina, josta syntyy mieleen kuva, kuvasta saattaa muodostua työnimi tai hokema, ja sen jälkeen käynnistyy varsinainen tekoprosessi.

Myös Pauluksen toinen työ konservaattorina saattaa livahtaa taiteeseen: oli aika, jolloin pyhimykset suorastaan valloittivat teokset. Konservointi vie yrittäjänä työskentelevää Paulusta ympäri Suomen.

– Se on fyysistä, mielenkiintoista työtä. Koen olevani taideteosten kirurgi, sairaanhoitaja sekä siivooja. Olen sormet kiinni vaurioissa, liitoksissa, vuosisatojen liassa. Enkä väsy hämmästelemästä, miten upeita vanhat esineet voivat olla.

 

Taiteen ammattilainen

Jaana Paulus

Syntynyt 1963 Jämsässä.

Tunnetaan etenkin väripuupiirroksistaan.

Taideopinnot Lahden taideinstituutissa 1987-1991.

Ensimmäinen yksityisnäyttely 1989 Jämsänkosken taidetalolla. Sen jälkeen lukuisia näyttelyitä ympäri Suomen.

Mukana monissa yhteisnäyttelyissä Suomessa sekä Ruotsissa, Norjassa, Virossa, Bulgariassa, Amerikassa, Kiinassa.

Jäsenyydet Suomen taidegraafikot ry, Lahden taidegraafikot ry.

Tehnyt paljon opetustöitä taiteen parissa, nykyään työskentelee taidekonservaattorina ja -restauroijana.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .