Jack Reacher: Tappajan jäljillä

Jack Reacher on myös Suomessa hyvin tunnetun kirjailijan Lee Childin romaanien sankari. Elokuvasarjan aloitus perustuu sarjan yhdeksänteen romaaniin Tappaja (One Shot).

Jack Reacher (Tom Cruise) on kiehtovan vanhanaikainen antisankari. Hän on Yhdysvaltain maavoimien palkittu entinen sotilaspoliisi. Nykyään Reacher kiertää Yhdysvaltoja bussilla kuin vaeltava aave ilman asuntoa, puhelinnumeroa, ajo- tai luottokorttia. Älykäs ja kovanyrkkinen vanhan koulukunnan mies ei kännyköitä ja tietokoneita käytä. Reacher ei välitä lakikirjasta, vaan ainoastaan oikeudenmukaisuudesta.

Viisi ihmistä kuolee järjettömässä ampumavälikohtauksessa. Epäilty löytyy nopeasti, ja hänen syyllisyytensä vaikuttaa ilmiselvältä. Entisellä armeijan tarkka-ampujalla on takanaan synkkä menneisyys.

Kun Jack Reacher ilmaantuu paikalle, suuri kysymys kuuluu ”kuka hiton Jack Reacher?”. Epäillyn puolustusasianajaja (Rosamund Pike) palkkaa karismaattisen muukalaisen tutkijakseen siitä huolimatta, että Reacher on varma epäillyn syyllisyydestä.

Hyvin tarinan ehdoilla etenevä Jack Reacher: Tappajan jäljillä on kiehtova jännäri ja positiivinen yllätys.

Cruisen sopivuudesta Reacherin rooliin on esitetty epäilyjä, mutta Tomppa ottaa arvostelijoistaan työvoiton.

Mystinen Reacher on kiehtova ihminen, josta on vaikea ottaa selvää. Jossakin vaiheessa hän tuntuu liiankin itsevarmalta ja ylivertaiselta muihin verrattuna. Jännitykselle ei ole hyväksi, jos jo tappelun alussa on selvää, kenen läski kohta tummuu.

Kiinnostava tarina avautuu vähitellen, eikä katsoja voi tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu. Hollywood-hömppä jää vähiin, kun elokuva keskittyy tylyyn realismiin.

Erityisesti tappeluihin ja ampumiseen suhtaudutaan vakavissaan. Lähitaistelut ovat brutaaleita henkiinjäämistaisteluita, joissa ei herrasmiessääntöjä tunneta. Ampuminen on taitolaji eikä räiskimistä.

Harmi, että elokuva loppupuolellaan unohtaa realismin ja muuttuu ”Die Hardiksi”. Jack Reacherin suurimmaksi kyvyksi paljastuu se, että roistot eivät häneen millään osu, vahingossakaan. Onneksi tarinalliseen lässytykseen ei sorruta missään vaiheessa.

Ilman turhan perinteistä, joskin kieltämättä silloinkin intensiivistä viimeistä puolituntista meillä olisi tässä toimintajännäri-tyylilajin uusi merkkiteos. Odotukset seuraavan Jack Reacher -elokuvan suhteen nousevat korkealle.

Ohjaus ja käsikirjoitus: Christopher McQuarrie. Päärooleissa: Tom Cruise, Rosamund Pike. Tyylilaji: jännäri. K16.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.