Jahti

En muista aikoihin nähneeni yhtä vaikuttavaa elokuvaa kuin tanskalainen Jahti (Jakten). Jos olette kaivanneet teatterilevitykseen vakavamielisiä, aikuismaisia, järkeviä ja realistisia draamoja, Jahti on elokuvanne.

42-vuotias Lucas (Mads Mikkelsen) on viime aikoina kokenut kovia. Oma teini-ikäinen poika päätyi avioerossa äidilleen 12 päivänä 14:stä. Isä kaipaa poikaansa ja poika isäänsä. Välit ex-vaimoon ovat huonot. Lisäksi alta meni työpaikka.

Lucas on päätynyt töihin lastentarhaan, mikä sinällään ei ole huono juttu. Lucas pitää lapsista ja lapset Lucasista. Eräs vilkkaalla mielikuvituksella varustettu pikkutyttö keksii väittää, että Lucas on näyttänyt hänelle erektiossa olevaa penistään.

Tyttö ei ole paha tai patologinen valehtelija, ainoastaan lapsi, joka purkaa mielipahaansa turhan suurin väärin syytöksin. Kaiken huipuksi kyseessä on syytetyn parhaan ystävän lapsi.

Elokuvan pointti ei ole, onko Lucas syyllinen vai ei. Katsoja tietää, että syytökset ovat turhia. Lucas on järkevä ja sympaattinen mies, joka on seksuaalisesti kiinnostunut vain aikuisista naisista.

Elokuva kertoo siitä, mihin aiheettomat syytökset johtavat.

Lastentarhan johtajan on käynnistettävä poliisitutkimukset. Koska on syytä tutkimuksiin, useimpien aikuisten mielestä epäilyksissä on pakko olla jotain perää.

Syytös on niin vakava ja lähellä omaa elämää ja lapsia, että siihen ei pystytä suhtautumaan järkevästi. Joten ihmisten mielessä Lucas on pedofiili. Juuri kun elämä oli alkanut näyttää paremmalta, Lucas vaipuu syvälle tummiin vesiin. ”Pedofiili” ei ole tervetullut edes lähikauppaan.

Aihe on äärimmäisen vaikea ja suorastaan kerjää ongelmia. Ohjaaja Thomas Vinterberg ei koskaan sorru hurskasteluun, kauhisteluun tai sensaatiohakuisuuteen. Aihetta käsitellään älykkäästi täsmälleen sen vaatimalla vakavuudella.

Katsoja ei voi olla samaistumatta päähenkilön kohtaloon. Omaan sieluun sattuu, ja katsominen on usein tuskallisen vaikeaa. Jahti ei ole miellyttävä kokemus, mutta se on äärimmäisen vaikuttava kokemus.

Tanskan tunnetuin näyttelijä Mads Mikkelsen heittäytyy rooliinsa täysillä, ilman ylidramatisointia. Lucasin tuska näkyy hänen kasvoiltaan, hänen tyylissään kävellä, kaikkialta. Ohjaaja Thomas Vinterberg vahvistaa asemaansa yhtenä pohjoismaisen elokuvan suurimmista kyvyistä, ellei peräti kaikkein suurimpana.

Ohjaus: Thomas Vinterberg. Päärooleissa: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Annika Wedderkopp. Tyylilaji: draama. K12.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.