James Ellroy - Suicide Hill

JAMES ELLROY

Suicide Hill

Suom. Juha Ahokas. Like 2009. 374 s. Ylikonstaapeli Lloyd Hopkinsista kertova trilogia huipentuu veriseen sinfoniaan 80-luvun alun Los Angelesissa. Rikosromaanin mestarin James Ellroyn (s. 1948) varhaistuotantoon kuuluva Suicide Hill on pakkomielteisen odysseian tiukka päätös.

Huippuälykäs Hopkins on piirinsä tehokkain murhatutkija. Nyt miehen ura on katkolla. Poliisijohto on saanut tarpeekseen arvaamattomasta ylikonstaapelista, joka toimii oman päänsä mukaan ja lakia soveltaen. Työlleen omistautunut Hopkins on myös perheensä hylkäämä.

Hopkins saa kuitenkin vielä tutkittavakseen pankkiryöstön, jossa tulee useita ruumiita. Rosvoporukan asehullu johtaja saa Hopkinsista vähintään yhtä raivoisan takaa-ajajan. Viattomien suojelun tehtäväkseen ottanut Hopkins käyttää nyt enemmän nyrkkejä kuin aseita.

Lloyd Hopkins -trilogia on Ellroyn myöhempään tuotantoon verrattuna vielä aika vivahteetonta tekstiä. Kirjoissa on toki esimakua tulevasta syvällisestä ja monitahoisesta rikoskirjallisuudesta. Esimerkiksi poliisien valtapelin kuvauksessa on jo otetta.

Syksyllä on Ellroyn ystävien varsinainen karkkipäivä, sillä Alamaailma-trilogian odotettu päätösosa julkaistaan suomeksi samaan aikaan alkuperäisteoksen kanssa. Pahimpaan Ellroy-kutinaan Suicide Hill tarjoaa pientä helpotusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.