James Joyce

Pyhä, rivo, rakkaus. Kirjeitä Noralle.
Kamarimusiikkia
Dublinilaisia

Romaanin radikaalin uudistajan James Joycen (1882–1941) varhaistuotantoa lukee silmä tarkkana hänen myöhemmän kirjallisen maineensa läpi. Jokaisella kirjailijalla on omat hankalat ja mutkikkaat oppivuotensa.

Ensimmäinen runokokoelma Kamarimusiikkia (1907) ja Joycen myöhemmin julkaistut kirjeet rakastetulleen Noralle vuosilta 1904–1912 kuvastavat hyvin intohimoista, ristiriitaista ja romanttista sielua, persoonan kahta vastakkaista puolta. Samalla ne ilmaisevat myös äärimmäistä tietoisuutta, kunnianhimoa ja vakavaa valmistautumista kirjalliselle uralle.

Keskeiset aiheet ja motiivit, eroottiset ja uskonnolliset yllykkeet elävät vielä sangen jäsentymättöminä kirjailijan mielessä ja mielikuvituksessa. Intohimoiset painiskelut erotiikan ja katolisen uskon, heittäytymisen ja torjunnan välillä ovat niin runoissa kuin kirjeissäkin voimallisesti läsnä. Joskus nämä kaksi ovat liki yhteen sovittamattomia.

Rakastettu Nora on ennen kaikkea eksoottinen ”melodinen, outo ja parfumoitu”. Joyce kokee Noran kohdalla hullun rakkauden poltteen. Eroottisen rakkauden avulla hän vapautuu yliminän ja katolisen uskonnon kahlinnoista.

Runot edustavat rakkauden ylevöittämistä, kun taas kirjeet ovat paikoitellen silkkaa lihallista himoa ja naturalismia. Pyhän ja rivon yhteys on jokaisen kirjailijan löydettävä omakohtaisesti. Synti on Joycelle kielletty mauste, kiihoke, mutta se ei saa koskaan täydellisesti vallata sielua.

Joycen yksityisyyden mielikuvissa pyhän ja rivon kiihottava yhteys palvelee lopulta kirjallisuuden päämääriä. Dublinilaisia-novellikokoelman (1914) elämänmakuisissa, hallitun kliinisesti rakentuvissa ihmiskuvissa näemme jo siitä vaikuttavia esimerkkejä. Dublinilaisia päättyy yhteen maailmankirjallisuuden vaikuttavimpaan novelliin, Kuolleisiin. Kuolleet antaa vahvoja viitteitä ihmiskuvien ja aikatasojen moninaisuuden rakentumisesta Joycen suurissa romaaneissa.

Kirjeissä Joycen ja ja Noran rakkaus roihuaa ja saattaa olla ”myrkkyä ja hunajaa” yhtä aikaa. Rakkaus polttaa aluksi kuin Taivaan ja Helvetin avioliitto, mutta vähitellen intohimo seestyy hillitymmän rakkauden ja myöhemmin kirjallisuuden voitoksi.

Raamatullisessa mielessä intohimo on Joycelle jonkinlainen sielullisen kuoleman ja penseyden vastakohta. Rakkauden ja erotiikan monet kasvot ilmentävät inhimillistä ristiriitaa, lihan ja sielun välistä taistelua.

Kamarimusiikkia-runokokoelmassa on selvästi romantillisia lordi Byronin elkeitä niin kuin oli Stephen Dedaluksella Joycen myöhemmässä omaeläkerrallisessa romaanissa Taiteilijan omakuva nuoruuden vuosilta (1916). Nuorelle Joycelle rakkausruno on magiikkaa ja loitsua, oman intohimon ja tunteen väräjöivää kuvastusta. Matka modernismin viileyteen on vielä suhteellisen pitkä, monien ironisten mutkien takana.

Joycen suhde kotimaahansa Irlantiin, Dubliniin ja dublinilaisiin oli hyvin ristiriitainen. Alkoi maanpako, pitkä odysseia Eurooppaan. Etäisyyden päästä Joyce löysi menneisyytensä, kotimaansa ja sen kielenparret kuitenkin uudelleen, aivan tuoreessa merkityksessä. Odysseus alkoi hahmottua kirjailijan mielessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Kirja-arvio: Minäpäivät ryöpyttää nykypäivän työelämää

Syksyn lasten- ja nuortenkirjat: Värikylläisin sävyin maalaava esikoiskirjailija Johanna Lumme haluaa kirjoittaa lapsille vakavistakin asioista – Katso lista syksyn kirjoista

Jukka Kuoppamäki, Virtuosi di Kuhmo ja muitakin vieraita Äänekosken syksyssä

Irina Björklundin tähdittämä suomalainen uutuussarja tarttuu terrorismiin – poliittinen trilleri Peacemaker ammentaa tosielämän kriiseistä

Tarvitaan huoneenmuotoinen lavastus ja naispäähenkilö – Näyttelijät laittavat mukisematta ämpärit päähän, kun ohjaaja Saara Turunen pyytää

Kulttuurityrkkyjä vietetään jälleen elokuun lopussa Jyväskylän Ainolassa – Tarjolla asuntoasiaa, nostalgiailtamat, Regina Linnanheimon tähdittämiä elokuvia ja perhepäivä

Harrastajateatterikesän esityksissä otettiin kantaa – Jyväskylän Huoneteatterin Skavabölen pojat sai eniten palkintoja

Kirja-arvio: Pelkoa Saarenmaan vierashuoneissa – Paula Havaste jatkaa nuoren avioparin uskottavaa selviytymistarinaa Stalinin ajan Virossa

Kirjailija Raija Oranen kertoo Mauno Koiviston jälkeen Risto Rytistä

Elokuvatähti Peter Fonda on kuollut – "Easy Rider kuvasi hippikulttuurin nousun, tuomitsi vallanpitäjät ja ylisti vapautta"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.