Jan Blomstedt - Unteni Afrikka. Akseli G:n matka.

JAN BLOMSTEDT

Unteni Afrikka. Akseli G:n matka.

Lurra Editions 2010. 149 s.
Jan Blomstedt (s. 1952) on kirjoittanut tähänastisen tuotantonsa parhaan, kauneimman ja elävimmän kirjansa. Kirja voi olla kaunis nimenomaan filosofisessa mielessä, asioiden hiljaisen ymmärtämisern kannalta.

Pienoisromaani Unteni Afrikka on vivahteikas muotokuva ja samalla eräänlainen kirjallinen jälkikuva kansallistaiteilija Akseli Gallén-Kallelan sisäisestä maailmasta ja Afrikan vuosista 1909-1910. Samalla Blomstedtin romaani on henkisen murroksen kuvaus.

Blomstedt on aiempaan verrattuna tavoittanut idearomaaniinsa aivan uudenlaista kerronnallista otetta ja aistimellisuutta. Taiteilijan tunnetiedon ja filosofisten mietteiden yhteys rakentuu romaanissa hyvin luontevalle tavalla. Kirjan ajatukset jatkavat liikettä lukijassa.

Blomstedtin romaanissa ei ole nyt mitään ylimääräistä ponnistelua, ajatuksellista poseeraamista, mitään päälleliimatun makua. Teksti hengittää nyt luontevasti ja synnyttää eläviä kuvia.

Blomstedtin romaanin eräänlaisena filosofisena tausta-ajatuksena on fenomenologi Maurice Merleau-Pontyn huomio siitä, että kuvantekijä laittaa maalaukseensa aina koko ruumiillisuuteensa. Tämän ajatuksen ympärille rakentuu Blomstedtin kirjassa vivahteikas taiteilijan monologi; taiteilijan läsnäolon vaatimus omassa taiteessaan, omassa luomisessaan.

Akseli Gallén-Kallelan maalauksissa arkaainen ja mytologinen ulottuvuus kohtasivat realismin vaatimat yksityiskohdat. Afrikka inspiroi Gallén-Kallelaa tässä suhteessa.

Afrikka ei ollut mikään klisee Gallén-Kallelalle. Hän metsästi siellä autenttisia kuvia, mutta katsoi myös itsensä sisintä, omien demoniensa ja villieläintensä haavoittuvaa mytologiaa ja villiä tanssia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.