Jan Guillou - Tyttäreni tähden

JAN GUILLOU
Tyttäreni tähden
Like 2009, 443 s.
Uusimmassa kirjassaan Jan Guillou on yhdistänyt kaksi pääosin erillään kulkenutta esiintyjälistaa: mukana ovat sekä superagentti Carl Hamilton että yhdistetty toimittaja-, poliisi- ja eläköitynyt muukalaisegioonaväki Erik Ponti, Ewa ja Pierre Tanguy. Henkilöstön avulla päästään kuvaamaan yhtä aikaa kansainvälistä trilleriä ja ruotsalaisen kansankodin yhteiskunnallisia rakenteita. Tulos on varsin hyvä, vaikka onnistuminen ei ole ihan täydellinen.

Tähän saakka Guillou on pitänyt Hamiltonit erillään ruotsalaista yhteiskuntaa kuvaavista kirjoistaan. Ne ovat olleet enemmän bond-tyyppisiä kuin Ruotsiin sijoittuvat. Tunne on, että Guillou itse arvostaa enemmän näitä yhteiskuntakriittisiä teoksiaan, mutta ne eivät myy niin hyvin kuin Hamiltonit.

Aivan sujuvasti tämä kokoaminen ei onnistu. Alku on vähän hidas ja kun toiminnan aika koittaa, se jää vielä pinnallisemmaksi kuin Guilloun tyypillisessä jännityksessä. Yhdistelmä on silti mielenkiintoinen ja kirjailijan yhteiskunnallinen kokonaisnäkemys on vahvempi kuin esimerkiksi suomalaisilla trillerintekijöillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.