Jani Kaaro - Kaiken oudon ensyklopedia

JANI KAARO
Kaiken oudon ensyklopedia
BTJ 2009, 443 s.
Termi outo on niin laaja ja monimerkityksellinen, että Kaiken oudon ensyklopedia on jo ajatuksena mahdoton. Tietokirjailija ja tiedetoimittaja Jani Kaaro on kuitenkin sellaisen koonnut. Itse olisin antanut kirjalle nimeksi "Kaiken huuhaan ensyklopedia". Tosin se olisi rajannut kohderyhmäksi skeptikot, eikä teosta ole tehty pelkästään meille.

Mutta ei kirjaa ole tarkoitettu huuhaa-uskovaisillekaan. Kirja ei väitä, että Area 51 olisi oikeasti ufojen tutkimuslaitos tai että Uri Gellerillä olisi yliluonnollisia kykyjä tai että homeopatia toimisi. Mutta kirja esittelee nämä kolme ja satoja muita outoja juttuja - Aarnihaudoista Äiti Shiptoniin.

Tällaiselle skeptikolle Kaiken oudon ensyklopedia on loputon ilon ja surun lähde. Järjettömille uskomuksille on kiva nauraa, kunnes mieleen tulee, että huuhaa-uskovaiset ovat ihmisiä hekin, mikä taas johtaa suruun. Välillä jää suu auki hämmennyksestä silloinkin, kun aihe on entuudestaan tuttu. Kun on lukenut aukeaman verran antroposofian perusteita, en ainakaan itse pistäisi lastani steiner-kouluun.

Kirja pysyy viisaasti erossa uskonnosta. Jeesusta, Muhammadia tai Buddhaa ei ole listattu oudoiksi jutuiksi. Mukana on toki runsaasti uskontoihin liittyviä hakusanoja. Ovatko ne sitten uskomuksia, vai mitä?

On hieman vaikea sanoa, mihin käyttötarkoitukseen kirja on tehty. Tuskin ainakaan kannesta kanteen yhteen putkeen luettavaksi. Itsekin huomasin pian hyppiväni tylsempien juttujen yli. Mitä pidempi luku outoudesta oli, sitä varmemmin sen luin. Kirjasta löytyy myös joukko nimenomaan suomalaisia ihmeellisyyksiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.