Janne Kuusi – Banksteri

Helsinki-Kirjat 2012. 251 s.

 

Veijariromaani on Suomessa harvinainen laji, ja vielä harvemmin se tässä tosikoiden maassa onnistuu.

Elokuvaohjaajana tunnettu Janne Kuusi on tarttunut Suomen rikkaiden elämään uudessa romaanissaan Banksteri. Otso Nalle Tiitinen tekee kaikkea sitä, mitä suurliikemiehen kuuluu: hän osallistuu vapaamuurareiden kokouksiin ja vaimonsa rinnalla aatelisten tanssiaisiin siinä missä taidolla järjestettyyn prostituutioon.

Uusi äärioikeistolainen Vapaus-puolue napsii kannattajansa kokoomuksen riveistä nimeltä mainiten. Kuusen nimipolitiikka on vapaa. Oikeiden henkilöiden nimiä on muuteltu vain vähän tai ei ollenkaan, esikuvat on helppo tunnistaa. Tavallinen tallaaja ei voi tietää, onko nimeltä mainittujen henkilöiden kuvauksessa mitään toden perää. Kuusi onkin halunnut kuvata nimistöllä elämänpiiriä, yhteiskuntaluokkaa ja sen kulttuuria.

Ensin kaikki on hauskaa. Kun Nalle kyllästyy rikkaiden peleihin, hän alkaa söpön Hennan inspiroimana antaa ilmi kavereitaan ja syytää rahaa väkivaltaiselle terroristijärjestölle. Voi kuinka kaikki on niin herttaista!

Sitten alkaakin tapahtua, ensin verettömiä väkivallantekoja, Ritarihuone räjäytetään, sitten ihmiskaappauksia ja suoranaisia murhia. Jälkipuolella kirjaa Otso Nalle Tiitinen piileskelee Berliinissä väärän passin turvin. Lopussa istutaan Supon ilmeettömien jannujen keskellä Tiitisen listaa luettelemassa...

 

Kuusen poliittista veijariromaania Banksteri tekisi mieli suositella, koska se avaa ikkunoita Suomen porvarien iloihin, saloihin ja saatanallisuuteen. Teksti itse on kuitenkin nykivää, nimiväännökset keinotekoisia ja tarina vetää vain jaksoittain luontevasti. Banksteri lienee Kuusen välityö.

Kuusi voitti Prix Italia -palkinnon Matti Pellonpäätä kuvaavalla dokumentillaan viime syksynä, ja sellainen suomalaisen elokuvakomedian mestariteos kuin Kuusen ohjaama Saippuaprinssi (2006) tulee elämään rautaisena taidonnäytteenä vielä vähintään 50 vuotta. Banksteri, niin pelkään, on kirja-alessa jo ensi vuonna.

Paula Koskimäki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.