Jazz-arvio: Aurora Hentusesta on kasvamassa hyvin mielenkiintoinen säveltäjä

Aurora Hentunen Quartet

Popparissa 8.8.2018

Pianisti-säveltäjä Aurora Hentusen kvartetti esittäytyi jyväskyläläiselle yleisölle tuoreeltaan jo edellisen kesän Summer Jazz Clubilla. Nyt yhtye veti omalle keikalleen pienenpuoleisen, mutta sitäkin innokkaamman yleisön.

27-vuotias Hentunen on hakenut lisäoppia säveltämiseen ja soittamiseen Hollannista. Taiteilijalle ympäristönvaihdos, vaikka väliaikaisestikin, on kullan arvoista. Hollannissa Hentunen on oppinut katsomaan Suomea ja pohjoista uudella tavalla, kaukaa näkee usein tarkemmin.

Pohjoisten värien tulkkina Hentusesta on kasvamassa hyvin mielenkiintoinen säveltäjä. Juuri nyt vauhti on kova: esikoislevy on vasta ilmestynyt, mutta toista albumia valmistellaan jo kiivaasti. Myös Popparin konsertissa debyyttilevyn teokset saivat seuraa tupituoreista kappaleista.

Uutuusarvoa oli siinäkin, että vakitrumpetisti Joona Kilposen tuuraajana soitti Tomi Nikku, nuoresta iästään huolimatta jo huomattavan meritoitunut muusikko. Nikun solistisen työn seuraaminen vei keikalla ajoittain jopa huomiota pääasialta, eli Hentusen persoonalliselta sävellystyöltä, niin suvereeni ja taidokas värittäjä trumpetisti on.

Hentunen itse ei työnnä itseään pianistina hanakasti etualalle. Soitto on ikään kuin sisäänpäin katsovaa, kotonaan juuri niissä pohjoisissa hiljaisissa ja hämärissä tunnelmissa. Pianistin soittotyylille balladitempot ja lyyriset kuvaelmat istuvat upeasti.

Rivakammat biisit eivät yhtyeellä ole niin pianovetoisia, vaan koko kvartetin sähäkkään yhteistyöhön perustuvia, ja räjähtävääkin otetta löytyy rumpali Ville Luukkosen johdolla. Uusia sävyjä yhtyesoittoon on tulossa myös basisti Veli-Matti Silanterältä, joka on varovaisesti virittelemässä kontrabassoonsa ovelaa sähköistä efektointia.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .