Jazz-arvio: Mikko Innasen maakuntalaulu-uudistus on Suomi 100 -tuotannoista antoisin

Mikko Innasen Maakuntalaulu-uudistus
Olohuone ja Keittiö WIllessä Äänekoskella 10. 10. 2018.

Kokemistani Suomi 100 -tuotannoista antoisin on ollut tämä saksofonisti Mikko Innasen hillitön Suomi-kierros: maakuntalaulujen uudistamisen täysosuma, joka on oikeasti jäänyt elämään.

Innanen kiertää projektillaan maata jo toista vuotta, mutta useammankaan konserttikokemuksen jälkeen ilmassa ei haise toisto, sillä esittävä kokoonpano on vaihdellut kiertueesta ja konsertista toiseen.

Innasen luottomiehistö löytyy Gourmet-sekstetin joukoista. Laajimmillaan maakuntalauluja on ollut tulkitsemassa neljän poppoo, Innasen ohella haitaristi Veli Kujala, tuubisti Petri Keskitalo ja rumpali Mika Kallio, mutta aivan yhtä toimivia ovat olleet erilaiset trio- ja duo-formaatit. Tällä kertaa Äänekoskella pärjättiin ilman Keskitaloa, ja komeasti.

Toistoa vältellään silläkin, että jokainen konsertti kulkee maantieteellisesti omalla rytmillään, Kehä kiertää konsertista toiseen, alkaen aina siitä maakunnasta, missä Innanen ryhmineen on edellisen kerran esiintynyt, päättyen esitysmaakuntaan, tässä tapauksessa siis Keski-Suomen kotiseutulauluun.

Ja hurmaavaan hurmokseen päättyikin, vaikka tällä kertaa yleisö ei rohjennut lauluun liittyäkään. Sanat ja sävelen äänekoskelaiset kyllä osaavat, mutta esityksen siihenastinen kaikkinainen yllätyksellisyys piti kuulijat varuillaan, ja käänteiden seuraaminen riitti osallistumisen sijaan.

Willen akustiikassa trio pärjäsi mainiosti ilman äänenvahvistusta, mitä nyt Kujalan harmonikka sai hieman tukea. Tila salli nyansseista nauttimisen, ja esimerkiksi pelkästään Kallion rumpusetin ja perkussiopöydän antimista kertyi jo paljon lapsille kerrottavaa.

Innasen baritoni-, altto- ja sopranonosaksofonien riekkuessa tahi tunnelmoidessa päällimmäisenä kuljettiin hieno matka paitsi läpi maan, myös halki ja poikki lukuisien musiikinlajien, mm. tangon, bluesin ja dixielandin koristaessa rehevänä ja vapaana hyrskynneen jazzin ja improvisaation pohjaa.

Suomalaisia olemme kaikki omilla tavoillamme, mutta nyt itse kukin saattoi peilata omia mikrojuuriaan konsertin kulussa. Soittajatkin muistivat korostaa että nykyään uusimaalaiset Innanen ja Kujala ovat itäuusimaalais- ja eteläpohjalaislähtöisiä ja Kallio puolestaan “kymenlaaksolaistunut savolaisrumpali”.

Sote tarpoo suossa, mutta maakuntalaulut on täten saatu ikimuistettavasti uudistettua!

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .