Jenna Bågeberg - Nyt

JENNA BÅGEBERG

Nyt!

Mediamusiikki
J enna Bågeberg tunnetaan parhaiten vuoden 2007 tangokuningattarena. Debyyttialbumi julkaistiin samana vuonna. Vuotta aiemmin hänet oli valittu jo tangoprinsessaksi. Tangovoitto toi mukanaan keikkaruuhkan. Sittemmin Bågeberg muutti Kontiolahdelta Jyväskylään ja on juuri saamassa päätökseen muusikon opinnot Jyväskylän konservatoriolla. Välillä keikkailurintamalla on ollut hieman hiljaisempaa.

Tuoretta Nyt!-albumia alettiin työstämään vuonna 2009. Lopputulos kuulostaakin hiotulta. Nyt! voidaan sijoittaa iskelmä-genreen. Kattaus on kuitenkin perinteistä iskelmälevyä selvästi monipuolisempi. Levyllä ei olla tyydytty vain siihen perinteiseen ratkaisuun, jossa iskelmään sekoitetaan popimpaa ainesta. Sen sijaan mukana on esimerkiksi soulin sekä jazzin ja bluesin henkeä. Eteläamerikkalaista tunnelmaakin löytyy. Trumpettia ja muuta puhallinta käytetään taiten. Piano on vahvasti esillä.

Nyt! on tyylikäs albumi. Sävellykset eivät ole ensisijaisesti hittityyppisiä, tarttuvia melodioita. Ne ovat kuitenkin riittävän päteviä ja antavat oivan lähtökohdan rikkaisiin sovituksiin. Energiaa ja intensiteettiä on tarpeeksi, mutta niistä ei muodostu itsetarkoitus. Varsinaista balladilinjaa edustaa vain avausraita Roskaa ja tuskaa.

Nyt!-levyn suurin vahvuus on tunnelmassa. Levyn henkeen on saatu vanhan ajan eleganssia esimerkiksi sovituksiin ja äänitykseen liittyvillä ratkaisuilla. Bågebergin voi kuvitella laulamaan kappaleitaan urbaanin fiiniin baarisalonkiin tai 1960-luvun alun satamapubiin. Taidokkaat taustalaulajat täydentävät tunnelmaa.

Tangokuningattareksi valinta kertoo oleellisen Bågebergin laulun tasosta. Tuore levy herättää kuitenkin sen kysymyksen, pääseekö Bågebergin laulu soulahtavassa ja jazzahtavassa iskelmässä vielä enemmän oikeuksiinsa kuin tangossa. Puhdas laulaminen yhdistyy levyllä taitaviin nyansseihin. Ilmeistä on, että 22-vuotiaan laulajattaren tulkinnan syvyys kasvaa vuosien mittaan.

Sanoituksissa on asianmukaista melodramaattisuutta. Löytyy hylättyä huonetta, tunteiden haaksirikkoa, tatuoitua kyyneltä olassa ja valheiden verkkoa. Lyriikat yhdistyvät mainiosti levyn muuhun tunnelmaan.

Levy on Bågebergin ohella erityisesti Mika Toivasen taidonnäyte. Toivanen toimii levyllä tuottajana, sovittajana, äänittäjänä, miksaajana, yhtenä soittajana ja pääsäveltäjänä. Sanoituksissakin hän on mukana. Päävastuun kantaa Ilkka Vainio.

Olisi ehkä liioittelua sanoa, että Nyt! on jotain aivan uutta ja mullistavan erityistä. Mutta ainakin se on omaleimainen levy ja samalla ehjä kokonaisuus. Hyvääkin voi parantaa. Esimerkiksi jokin mahtiballadi ja sovituksellinen irtiotto olisivat saattaneet tehdä levyn entistä paremmaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.