Jim Pembroke: If the Rain Comes (Tum Records)

Suomalaista progea Wigwamin kautta määritellyt britti Jim Pembroke on julkaissut kolmenkymmenen vuoden tauon jälkeen soololevyn. Levy on omistettu sen tuotannosta vastanneelle Henrik Otto Donnerille (1939–2013), jonka viimeiseksi työksi albumi jäi. Kiireettömiä biisejä tulkitsee täkäläisen rock- ja jazzmusiikin aatelisista koostettu ryhmä.

Albumi onnistuu soimaan samaan aikaan ilmavasti ja runsaasti. Alansa ehdottomiin huippuihin kuuluvilla soittajilla on tilaa toteuttaa itseään, mutta myös tyylitajua jättää sitä tovereilleen. Pedro Hietasen hammond- ja haitarityöskentely on ainaisen mainiota, ja hauskassa kontrastissa Jukka Orman kapinallisemmalle, mutta yhtä lailla ensiluokkaiselle kitaransoitolle. Donnerin iättömiä orkesterisovituksia kuullaan harmittavan vähän, mutta riittävästi rytmittämään kokonaisuutta.

Pembroken laulut ovat hitaita tai keskitempoisia tunnelmapaloja, joista nuoruuden uhma ja palo on jäänyt taa. Varsinaisia radiotäkyjä ei ole lähdetty hakemaan, vaan levy on suunnattu selkeästi aikuisempaan makuun ja ajatuksella musiikkiinsa suhtautuvalle kuulijalle.

Pembroke antaakin kansitiedoissa kuunteluohjeen: Use headphones – I do.

Levy tursuaa viittauksia ja silmäniskuja rock-historiaan. Albumin aloittava nimibiisi mukailee avausfraasiaan myöten The Beatlesin Rain-klassikkoa, ja kuusikymmentäluvulla parikymppiset brittipopparit nousevat esille tämän tästä. Pembroke muistelee kuitenkin lempeällä pakottomuudella, ja viittauksista tulee paremminkin lämmin kuin vaivaantunut olo – kyseessä on enemmän seitsemääkymmentä hipovan popparin lempeää tunnelmointia kuin kouristuksenomaista nostalgiaa.

Levy ei ole maaginen matka tuntemattomaan, eikä se sellaiseksi pyrikään. Millään muotoa kysymyksessä ei myöskään ole keskinkertainen albumi. Pembroken viimeisimmästä soololevystä jäävät päällimmäisinä tunteina mieleen pakottomuus ja rentous, ja etenkin kypsemmille musiikin ystäville kyseessä on tutustumisen arvoinen kokonaisuus ensiluokkaista soittoa ja biisejä, jotka kantavat oman painonsa.