Jippu: Rakkauden joulu (Warner)

Jipun Rakkauden joulu on tervetullut joululevyjen kirjavaan joukkoon. Nyt ei mennä siitä mistä aita on matalin, vaan tämän joululevyn tekoon on aidosti keskitytty niin musiikin kuin tulkinnankin osalta.

Jo ennestään upeaääninen Jippu pystyy vielä tavoittamaan uusia ulottuvuuksia. Pehmeä ja ilmava laulutyyli omintakeisine vibroineen on aiempaa varmempi, valoisampi ja kuulaampi. Äänipaletti on laaja ja sen sävyt hallittuja.

Levy vakuuttaa kuulijansa jo alkumetreillä artistin omalla biisillä Kun rakkaus tänä yönä vallan saa.

Levyllä on sekä tuttuja klassikoita (Heinillä härkien kaukalon, Oi jouluyö, Sydämeeni joulun teen) että tuotantoa, joka ei suoranaisesti kiinnity jouluun (Tulkoon valtakuntasi, Armolaulu).

On piristävää, kun jokainen laulu ei ole joulusanastoa täynnä. Aija Roivas-Merisalon antautuva Kaipaus yllättää.

Tuttuun tapaansa Jippu ottaa laulut itselleen ja tulkitsee koko kehollaan. Tulkinnat ovat persoonallisuudessaan, kaikessa säröydessään ja intensiivisyydessään, linjakkaita.

Laulu tulee kevyesti kuin hengitys, joskus kuulija lepää Jipun äänen pehmeydessä kuin untuvissa. Ääni kasvaa upeasti mittaansa, laulaja käy välillä kuin koukkaamassa sisältänsä kuulijalle vielä jonkin yllätyksen aivan kuin kertoisi, että löytyy minulta tällainenkin.

Ammattimaisesti soiva levy on ihastuttavan tuore. Taustavoimilla on ollut selkeä näkemys, miten tämän laulajan kanssa toimitaan. Musiikissa on mukava lämpö, herkkä tunnelmointi, tummuus ja valkeus läsnä.

Jipun rohkean hengellisestä levystä jää kuulijalle hyvä mieli. Vanhoihin, perinteisiin lauluihinkin on saatu omannäköistä menoa. Esimerkiksi Heinillä härkien on pysähdyttävän kauniisti maalaileva, loppua kohti yhä väkevämmin seimen äärellä laulettu.