Joan Sfar - Pikku prinssi

JOANN SFAR
Pikku prinssi
Suom. Saara Pääkkönen. WSOY 2009, 110 s.
Vain sydämellä näkee kunnolla. Olennaista ei voi nähdä silmin.

Ranskalainen Joann Sfar on tehnyt uhkarohkean teon muokatessaan monien rakastamasta Pikku prinssi -tarinasta sarjakuvan. Uhkarohkea se on siksi, että monelle kirjailija Antoine de Saint-Exupéryn (1900-1943) piirtämä Pikku prinssi vihreässä puvussaan ja keltaisessa kaulahuivissaan on se oikea kuva rakastetusta ihmettelijästä.

Sfar ottaa etäisyyttä de Saint-Exupéryn taiteeseen heti kansikuvassa. Romaanissa prinssi seisoo yksin asteroidillaan, sarjakuvan kannessa Sfar on tuonut hänet aavikolle. Nappisilmät ovat kasvaneet suuriksi ja saaneet sinisen värin. Värittäjä Brigitte Findakly on tehnyt kaulaliinasta vihreän, vaikka pienenä kauneusvirheenä se tekstissä mainitaan edelleen kullankeltaiseksi.

Sfarin sarjakuvasovitus on kaunis ja toimiva, mutta varsinaisesti mitään uutta se ei tuo tuttuun kertomukseen. Päinvastoin joissakin kohdissa Sfar on hieman oikonut, esimerkiksi de Saint-Exupéryn kirjassa olleet sympaattiset selittelyt hänen heikosta piirustustaidostaan eivät ole mukana.

Joann Sfarin sarjakuva ei myöskään korosta kirjan tavoin alusta saakka sitä, kuinka kipeää kirjoittajalle Pikku prinssin muistaminenkin tekee. Tämä kuitenkin sopii sarjakuvan rakenteeseen ja kirjaa nopeampaan tempoon mainiosti. Kaikki oleellinen alkuperäisestä tarinasta on mukana.

Pikku prinssi (ranskaksi Le Petit Prince) on yksi 1900-luvun tunnetuimmista kirjoista. Asteroidi B 612:lla asuva Pikku prinssi tekee matkan kuuden etapin kautta maahan.

Taakse jää päivittäinen työ sekä kaunis mutta koppava ruusu, asteroidin toinen asukas, jota Pikku prinssi on päivittäin hoitanut.

Maassa hän tapaa aavikolle pakkolaskun tehneen kirjailijan - ja tästä varsinainen tarina alkaa.

Sarjakuvan keinot

Vuonna 1943 julkaistu romaani on käännetty yli 180 kielelle. Yksi selkeä syy sen suosioon on sen kyky tarjota elämänfilosofiaa kaikenikäisille.

Pienikin lapsi ymmärtää aikuisten maailman pinnallisuuden kuten Liikemiehen järjettömän ajatuksen rahan kaikkivaltiudesta tai Kuninkaan mielettömän kontrollikaipuun. Hieman syvemmälle menevät ne tärkeimmät lauseet, jotka kuullaan ketun suusta:

"Ruusustasi tekee ainutlaatuisen aika, jonka olet omistanut sille."

Ja toisaalta: miksi omistaa tuhansia, jos aikaa ei ole edes sen yhden tähden katselulle.

Kirjan ruusun esikuvana pidetään usein de Saint-Exupéryn vaimoa Consueloa. Pariskunnan liitto oli myrskyisä, ja de Saint-Exupéryn lähtiessä maanpakoon Yhdysvaltoihin vuonna 1941 vaimo jäi miehitettyyn Ranskaan. Vasta välimatkan päästä niin Pikku prinssi kuin de Saint-Exupéry oppivat, mikä elämässä oli tärkeää.

Hieman ennen loppua Sfar tekee vielä kauniin kunnianosoituksen kirjailijalle. De Saint-Exupéry oli ammatiltaan lentäjä, joten hänet on helppo kuvitella kirjan aikuiseksi. Vuonna 1944 tiedustelulennolla kadonnut de Saint-Exupéry saa sanoa viimeiset sanansa koneessa.

Jälkisanoina on vielä kolmesti kuvasarja paikasta, josta Pikku prinssi katosi. Siinä sarjakuvan voima tulee hienosti esiin.

Iikka taavitsainen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.