Joe Kubert: Faksi Sarajevosta Suom. Asko Alanen. Egmont 2014. 208 s.

Tässä on ajankohtainen sarjakuva, joka antaisi persuillekin ajattelemisen aihetta – ainakin siihen, mitä tulee hyvinvointivaltioiden vastuuseen sodan jalkoihin jääneiden auttamisessa.

Faksi Sarajevosta (Fax From Sarajevo) on sarjakuvalegenda Joe Kubertin (1926–2012) näkemys ystävänsä Ervin Rustemagicin ja hänen perheensä helvetillisistä kokemuksista Sarajevon 18 kuukautta kestäneestä serbijoukkojen piirityksestä vuosilta 1992–1993.

Albumin selkärankana toimii Ervinin sodan keskeltä ystävilleen lähettämät faksit, joissa hän raportoi ulkomaailmalle Sarajevon ja perheensä tapahtumista. Näiden faksien pohjalta Kubert on muokannut sarjakuvaromaaninsa.

Tarinassa ei kuitenkaan juututa käsittelemään entisen Jugoslavian liittotasavallan sisällissodan syitä, vaan keskitytään Ervinin perheen eloonjäämiskamppailuun, niin henkensä kuin ihmisarvonsakin puolesta.

Juuri siinä piilee tarinan suurin vahvuus, sillä pienin mahdollinen nimittäjä toimii samastuttavampana ja yleismaailmallisempana inhimillisen kauhun ja hädän kuvittajana. Se tekee alunperin vuonna 1996 julkaistun albumin kenties ajankohtaisemmaksi kuin koskaan.

Samankaltaisia rikoksia ihmiskuntaa kohtaan on parhaillaan nähtävissä myös Gazan palestiinalaisuhreissa tai Ukrainan, Irakin ja Syyrian pakolaisvirroissa.

Albumin ainoana heikkoutena voidaan pitää faksitekstien ja sarjakuvaosuuksien hienoista päällekkäisyyttä. Tekstiä olisi voinut toiston osalta hieman karsia, ilman suurtakaan vahinkoa.

Viidenkymmenen vuoden aikana Tex Willerin, Tarzanin, Kersantti Rockin, Vihollisässän ja Jonah Hexin parissa hioutuneet Joe Kubertin intensiivisen viivatyöskentelyn ja dynaamisen kerronnan hienoudet pääsevät tarinassa oikeuksiinsa. Aivan suotta albumia ei pidetä maestron pitkän ja arvostetun uran henkilökohtaisimpana ja loisteliaimpana työnä.

Albumin parasta antia on sen herättämä toivo paremmasta huomisesta ja siitä, että sanan säilä saattaa sittenkin olla miekkaa väkevämpi ase.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Hanuri on rakkauksista suurin – Kari Keurulainen sai Porthan-palkinnon Viitasaarella

Näyttelyarvio: Taiteilijatar katsoo naamion takaa – Ateneumissa on esillä myös ennen näkemättömiä Helene Schjerfbeckin maalauksia

Teatteriarvio: Annika Poijärvi ja Pirjo Lonka tekevät räiskyvät roolisuoritukset Kansallisteatterin Kjell Westö -dramatisoinnissa

Kirja-arvio: Talvisodassa Lapissa taisteltiin tappavissa sääolosuhteissa – Miten talvisotataitoa Suomessa harjoiteltiin ennen sotia?

Levyarvio: Robbie Williams teki yhden tämän joulun parhaista levyistä Bing Crosbyn hengessä

JKMM Arkkitehdit on voittanut Kansallismuseon lisärakennuksen suunnittelukilpailun

Keikka-arvio: Oksentelevista korppikotkista kertova trio voitti yleisön puolelleen – The Aristocrats kävi Tanssisali Lutakossa Jyväskylässä

Teatteriarvio: Toksinen kapitalismi myrkyttää koko perheen Kansallisteatterin amerikkalaisessa klassikkonäytelmässä – Aku Hirviniemi vaihteeksi vakavan draaman parissa

Konserttiarvio: 120-vuotista taivaltaan juhliva Mieskuoro Sirkat teki vaikutuksen loppuunmyytyyn yleisöön

Popkantelisti, laulaja Ida Elina esiintyy Sepän Kipinässä – Poppi soi kanteleella myös Linnan jatkoilla

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.