Johan Theorin - Yömyrsky

JOHAN THEORIN
Yömyrsky
Suom. Outi Menna.
Tammi 2009, 432 s.
Öölannin saaren kertomusperinne ja luonto ovat ruotsalaisen Johan Theorinin dekkareiden omaperäistä ainesta. Näin on myös laita miehen toisessa dekkarissa Yömyrsky, jonka loppuratkaisu tapahtuu joulun aikaan lumimyrskyn ulvoessa nurkissa.

Kirjan alussa seurataan tukholmalaisen Westinin nelihenkisen perheen asettumista ostamalleen Åluddenin autiotilalle. Talolla on saarelaisten mielissä kyseenalainen historia, johon liittyy kuolemantapauksia ja kummitustarinoita. Kartanon remontoinnin ja iloisen aherruksen katkaiseekin rankalla tavalla perhettä kohtaava suru-uutinen.

Alueen tuore lähipoliisi Tilda Davidsson alkaa tutkia tapausta, vaikka kuolema vaikuttaakin onnettomuudelta. Hänen apunaan on edellisestä kirjasta Hämärän hetkestä tuttu sukulainen: vanhainkodissa asuva merikapteeni Gerlof Davidsson.

Theorin käyttää upeasti takautumia, joilla kuvataan kartanon historiaa, entisiä asukkaita ja sattumuksia. Kirjan keskeiset henkilöt ovat lihaa ja verta virheineen ja valintoineen. Surua ja kaipuuta sekä menetyksestä toipumista Theorin kuvaa koskettavasti kliseitä välttäen.

Tilda Davidssonin kiinnostus oman sukunsa menneisyyteen tuo lisäväriä juoneen. Gerlof kertoo mielellään Tildalle tämän isoisästä.

Theorinin vaivaton kerrontatapa rytmittää tarinaa oivasti. Lukija voi vain nauttia ja körötellä hyvän rikosromaanin kyydissä. Theorin on Ruotsin palkituimpia nykydekkaristeja. Hämärän hetki oli paras esikoinen vuonna 2007 ja Yömyrsky paras rikosromaani vuonna 2008.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.