Johanna Hulkko - Säkeitä Pietarista

JOHANNA HULKKO
Säkeitä Pietarista
Tammi 2009, 196 s.
Johanna Hulkon (s.1969) esikoisteos Säkeitä Pietarista toimii hyvin sekä romaanina että virikkeisenä matkaoppaana Pietariin. Kadut, kaupat ja ravintolat mainitaan usein nimeltä ja pietarilaisen mentaliteetin tyyppipiirteet luovat tunnistettavia kuvia ja tilanteita kaupunkiin jo tutustuneelle.

Teos pyrkii monitasoisuuteen myös muulla tavoin ja paljolti siinä onnistuukin. Vaikka kertojan ote on kevyt ja ilmava, koskettelee se hienovaraisen paljastavasti venäjän historian vaiennettuja episodeja yhdistettynä slaavilaisen sielun peruselementteihin - sikäli kun sellaisia voidaan selkeästi eritellä.

Osa tarinasta koostuu takaumien välityksellä runoilija Anna Ahmatovan kuvitellusta kertojanäänestä. Kirjan suomalainen päähenkilö - hänkin Anna nimeltään - on intohimoisen perehtynyt Ahmatovan runouteen ja toivoo pääsevänsä Pietarin yliopistoon jatkamaan tekeillä olevaa käännöstutkimustaan.

Ahmatovan voi kirjassa tulkita Annan alter egona, jonka kautta hän elää todeksi identiteettinsä toista puolta, ja Andrein kanssa puolestaan romanssia venäläisessä kulttuurissa. Eritoten kaksoiselämän kuvauksena Hulkon teos punoo säikeensä tuoreesti. Elämänhalu jakautuu kahtia sekä henkisesti että fyysisesti, ja silti pysytään varsin terveinä. Aina ei voi valita.

Varhaisessa vaiheessa juonen käänteisiin ilmestyvä salaperäinen Andrei antaa tarinalle jännitteen Ahmatovan näkökulman ohella. Anna itse puhuu siitä, kuinka rakkaudentunnustukset ovat vieraalla kielellä sävyltään aivan erilaisia kuin omalla. Andreista muodostuu kaikkineen kuitenkin paljon monimutkaisempi hahmo kuin vain Annan vierasmaalainen rakastaja.

Vähitellen ja sopivan pantatusti lukijalle paljastuu Andrein ja Annan suhteesta yllättäviä piirteitä, eikä tarinan saama käänne täysin ratkea edes kirjan lopussa. Neuvostoliiton aikaiset omalaatuiset taktiikat kietoutuvat yksityisen kohtalon lankoihin kiehtovalla tavalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.