Johanna Iivanainen & 1N - Valmis

JOHANNA IIVANAINEN & 1N
Valmis
Texicalli records
Johanna Iivanainen & 1N:n neljäs albumi Valmis on ristiriitainen teos. Ylituotettujen levyjen tulvassa se on raikas poikkeus, joka paikoin ontuessaankin herättää tervetulleita kysymyksiä.

Sanoitukset kertovat tarinoita, lapsekkuudessaan nöyriä, ja biisirakenteisiin mahtuu yllätyksiä. Moni kappale ilahduttaa alkuunsa. Sitten sanat ja keinot, miltei jokaisessa kappaleessa, toistuvat ja lässäyttävät sen, mitä vielä odotti. Jää vähän nälkä. Ja silti, tiivistäminen olisi tehnyt hyvää.

Toisaalta uneliaisuus, haaveisiin unohtuminen istuvat niin napakasti laulelmilta lainailevaan poppiin, että niistä on hieman epäreilua tylyttää. Kokemuksen tai tiedon puutteesta ratkaisut tuskin johtuvat; suurilta massoilta varjojen puolelle jäänyt Iivanainen on tehnyt laulajan uraa 90-luvulta lähtien, laulanut lukuisilla levyillä ja saanut jazz-alan palkintoja.

Onko vain niin, että luonnollisuus, armollinen epätäydellisyys, lapsellinen raikkaus ja keväinen hailakkuus eivät enää sykäytä keinotekoisuuksien virittämää sielua?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.