Johanna Sinisalo: Suomikumma on nyt salonkikelpoista

Suomalainen fantasia- ja tieteiskirjallisuus, suomikumma, on vihdoin salonkikelpoista muun kaunokirjallisuuden rinnalla, suomikumman tunnetuin edustaja Johanna Sinisalo sanoo. Sinisalon mukaan kaunokirjan fantastisiin elementteihin ei enää edes välttämättä kiinnitetä huomiota. Aikaisemmin fantasiakirjallisuutta on pidetty usein lasten tai nuorten kirjallisuutena, eikä sitä ole arvostettu muun kirjallisuuden tapaan.

– Minulta on esimerkiksi kysytty, miksi kirjoitan tällaisia tarinoita, vaikka osaan kirjoittaa oikeastikin. Joidenkin mukaan saamani Finlandia-palkinto vuonna 2000 oli rajapyykki suomikumman arvostuksessa, Sinisalo kertoo.

Sinisalolle kirjan lajityyppi ei kuitenkaan ole itsetarkoitus, vaan kirjoittamisen työväline. Työkalupakista kaivetaan aina kulloiseenkin tarinaan sopiva väline.

– Erittäin mielelläni otan esille fantasiasahan tai kauhuvasaran, mutta yhtä hyvin voin ottaa käyttööni myös realismilekan. Suomikumma sopii parhaiten tarinoihin, joissa etäännytys on tärkeää, Sinisalo pohtii.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.