Joseph Lease - Hajonnut maailma

Suom. Mari Koski. Poesia 2012. 70 s.

Amerikkalaisen nykyrunoilijan Joseph Leasen teksteissä huomio kiinnittyy aluksi ilmaisun täsmällisyyteen, samalla säe säkeeltä tihentyvään ja kasvavaan intohimoon. Näiden pyrkimysten, täsmällisyyden ja intohimon, välillä vallitsee herkkä tasapaino, kirjoittamisen kannalta aivan oma eettinen ulottuvuutensa.

Hajonneessa maailmassa liikutaan jossakin moraalisten teesien ja merkityksien katvealueilla. Runoilija ei ole enää tässä ajassa profeetta ja näkijä samassa mielessä kuin aiempien maailmankuvien aikoina. Nyt runoilija etsii fragmenteista, tiedon ylijäämistä ja merkityksien katkelmista aikaansa kuvastavia ikoneja.

Kulttuurista kirjoittaminen on tappion tunnustamista. Silti on joskus puhuttava ja kirjoitettava viattomuuden aurasta, luotava lapsen katse kulutuksen ikoneihin niin kuin teki pop-taide aikoinaan.

Usko, toivo, rakkaus – runous, uskonto, politiikka. Näitä yleviä käsitteitä ei voi lähestyä ymmärtämättä, kuinka ”yö työntyy rahan läpi”, ja kuinka ”monetarisoidut ihmissuhteet” hallitsevat. Tässä ei ole kuitenkaan Leasen mukaan mitään uutta. Kaikki on vain paljaampaa ja avoimempaa. Illuusioille ja uskolle ei jää juurikaan tilaa, paitsi lastenloruissa, nonsense-kielessä, Baudelairen, Rilken ja Celán runouden muistossa.

Leasen runoudessa ”minä” rakentuu siitä, kuinka toiset määrittelevät ja kohtelevat sinua, ja kuinka itse määrittelet ja kohtelet itseäsi. Lease peilaa tätä minuuden historiaa amerikkalaista unelmaa ja amerikkalaista nykytodellisuutta vasten. Hän kirjoittaa ironisesti: ”Sieluni on kuin käytetty vihreä auto.”

Identiteetin rakennuspuut on keskeinen pohjateema ja kriittinen näkökulma Amerikkaan amerikanjuutalaisessa kirjallisuudessa.

Joseph Leasen runoissa juutalaisuuden kohtalot ilmenevät Meidän kuolemamme historia -runossa, jossa taidokkaasti kirjataan ihmisyyden hirveyden ja haaksirikon jälkeen jääneet fragmentit: ”reikien ympärille/ missä kasvot// kerran olivat...”

Hannu Waarala

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.