Jotain ilmassa

Ranskalaisen Oliver Assayasin ensi-iltaelokuva Jotain ilmassa sijoittuu 1970-luvun alkuun ja kuvaa opiskelevan nuorison radikalisoitumista.

Teoksen alkuperäinen nimi Après mai eli Toukokuun jälkeen viittaa vuoden 1968 toukokuun opiskelijamielenosoituksiin, ja näiden mielleyhtymien jälkipuintia teos osittain onkin.

Elokuvan päähahmo Gilles (Clément Métayer) on lukiolainen, joka tempoilee poliittisen radikalismin ja oman itsenäisen taideilmaisunsa välimaastossa.

Jo alun kuvissa nähdään mielenosoituksiin liittyvän väkivallan läsnäolo, kun opiskelijat pakenevat heitä jahtaavia poliiseja. Myöhemmin isketään öisin spray-maalein, ja tilanne kärjistyy, kun yksi iskuista suuntautuu omaa koulua kohtaan.

Gillesillä on lyhyt romanssi Lontooseen muuttavan Lauren (Carole Combes) kanssa ja myöhemmin pidempi suhde Christineen (Lola Créton), jonka kera hän sittemmin lähtee Italiaan tapaamaan sikäläisiä aatetovereita.

Elokuvan jännitteet syttyvät kuin itsestään, ja tämä on Assayasin (Irma Vep, Kesähetket, Carlos) elokuvan ehdottomia ansioita.

Ajankuva tavoitetaan nopeasti ja uskottavasti, jolloin lopputulos on impressionistinen, välähdyksiä tarjoava näkökulma tuon ajan todellisuuteen.

Detaljeihin on panostettu tuotantosuunnittelussa, sillä ajan arki on läsnä ilmaisussa. Musiikilla on elokuvassa poikkeuksellisen tärkeä rooli.

Jotain ilmassa on ohjaajansa omakohtaisesti sisäistetty näkemys tuosta ajasta.

Eric Gautierin kuvauksessa on hienoa sävykkyyttä, joka näkyy erityisen hyvin ulkokuvissa. Henkilökuvat rakentuvat paikalleen ja kokematon näyttelijäkaarti vakuuttaa suorituksillaan.

Assayas kykenee avaamaan noita ohikiitäviä hetkiä, luomaan kokonaisuuden dramaturgiaa ja erilaisia kerrostumia ilmaisuun.

Ohjaus ja käsikirjoitus: Oliver Assayas. Tyylilaji: draama. K12.

Uusimmat

Kulttuuri

"Taidemaailman Indiana Jonesiksi" kutsuttu etsivä löysi 25 miljoonan arvoisen varastetun Picasson

Ilmastonmuutos ja yläkoulujen maailma aiheina – Siperian nuorisoteatterien ensi-iltojen sarja starttaa Jyväskylässä

Puolensataa runoilijaa lausuu Eduskuntatalon portailla ilmastolakon tueksi

Taideakatemian 25  000 euron kuvataidepalkinnon ehdokkaat julki – palkinto jaetaan toukokuussa

Arvio: Pate Mustajärven teatterikeikka nojasi laulajan karismaan, mutta se ei riitä jos osa esityksistä on kuin lavalle heitettyjä raatoja

Sarja seitsemästä adoptoidusta sisaresta teki irlantilaisesta Lucinda Rileysta maailmankuulun – "Se tuli kuin ilmestys"

Sopraano Kajsa Dahlbäck, Electronic Chamber Music ja La Kala -ooppera esiintyvät Jyväskylän Kesän konserttiohjelmassa

Kirja-arvio: Kitarasankari kertoo elämästään – yhtyeenjohtaja ei lopulta paljoa eroa toimitusjohtajasta

Pianotaiteilija Olli Mustonen esiintyy Keuruun kirkossa keskiviikkona 27. maaliskuuta - ohjelmassa Beethovenin pianosonaatteja

Kirja-arvio: Elämä riisuu ihmisen – Eeva Kilpi kirjoittaa viisaasti vanhuudesta ja yksinäisyydestä sekä ekologisista ja tasa-arvon kysymyksistä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.