Jouko Heikura - Mustien vuorten varjossa

JOUKO HEIKURA

Mustien vuorten varjossa

Gummerus 2010. 347 s.
Kuuluisan sotakirjeenvaihtajan ja Ernest Hemingwayn puolison Martha Gellhornin elämäkerrassa todetaan, että journalistille on tärkeintä pitäytyä tosiasioissa ja tavallisten ihmisten elämän ja kärsimysten kuvaamisessa.

Tämä periaatteellinen vaatimus on myöskin ulkomaantoimittaja Jouko Heikuran esikoisromaanin päähenkilön, sotareportteri Rakel Ahon eräänlainen henkilökohtainen motto ja moraalinen ohjenuora. Vaikka Aho ei olekaan vielä varsinaisesti hemingwayläinen sankaritar, rankkojen kokemusten myötä hänestä on kasvamassa sellainen.

Mustien vuorten varjossa kertoo itäblokin maiden taloudellisesta ja henkisestä vararikosta Berliinin muurin murruttua vuonna 1989 journalistisen silminnäkijän kokemana.

Sotareportterina Aho todistaa Romanian vallankumouksen ja Ceausescujen teloituksen, Jugoslavian sisällissodan ja Sarajevon piirityksen - sekä lyhyen ja kiihkeän romanssin romanialaisen Romeo-nimisen opiskelijan ja miesprostituoidun kanssa. Aho tajuaa romaanin lopussa, että Romeokin on tämän kaiken vääristyneen ja väkivaltaisen todellisuuden ja historian uhri.

Heikura on tyyliltään vivahteikas kertoja ja hyvä monipolvisen juonen rakentaja - jopa siinä määrin, että hyvin vaikuttavasti alkava romaani lipsuu välillä hyvin toteutetun viihderomaanin arvojen puolelle. Joskus kontrastit sentimentaalisen ihmiskuvauksen ja haaksirikkoisen itä-Euroopan terrorin kartoituksen välillä ovat vain liian suuria ja kaukana toisistaan.

Joka tapauksessa kerronnallisena kokonaisuutena Heikuran esikoisromaani on positiivinen yllätys ja vahvistaa myönteisellä tavalla kirjallisuutemme itsetuntoa ja kansainvälistyvää linjaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.