Jouko Turkka: teatterinero, joka vihasi miellyttämistä

Turkka tiesi aina, että hänen oppilaistaan tulee suuria näyttelijöitä.

Hauska, huumorintajuinen, nerokas. Pelottava opettaja ja rehtori, joka antoi suosikkijärjestelmänsä näkyä. Näin kuvailevat näyttelijät edesmennyttä Teatterikorkeakoulun opettajaansa ja rehtoria Jouko Turkkaa.

Turkka tunnettiin tiukkana ja intohimoisena teatterintekijänä, joka vihasi miellyttämistä.

– Hän oli jopa fanaattinen miellyttämisen suhteen. Sanoi, että "te saatana miellytätte", vaikka me emme yhtään miellyttäneet ja teimme juuri niin kuin hän halusi, näyttelijä Satu Silvo kertoi STT:lle.

Mikko Kivinen kertoo päässeensä Teatterikorkeakouluun Turkan ansiosta. Tärkeimpänä oppinaan Turkalta hän pitää tiukkaa työmoraalia.

– Hän opetti, että tämä (näyttelijäntyö) on duuni siinä missä muutkin, ja sitä täytyy vain tehdä.

Näyttelijä Riitta Havukainen oppi Turkalta pelottomuuden: että selviää mistä vain.

– Eteeni ei ole tullut ohjaajaa tai vastanäyttelijää, jota olisin pelännyt – koska Turkkaa pelättiin jo ihan tarpeeksi, Havukainen sanoo.

Parviainen: Turkka työnnettiin syrjään

Turkan rehtoriaikana 1980-luvulla Teatterikorkeakoulun dramaturgian lehtorina toiminut Jussi Parviainen on murheellinen ja vihainen ystävänsä ja kollegansa kuolemasta.

– Hänet työnnettiin syrjään, yksinäistyi eikä kestänyt enää yksinäisyyttä hengissä.

Parviaisen mukaan Turkasta näki, että tämä aisti lopun lähestyvän. Syrjään työntäminen alkoi Parviaisen mukaan Turkan Teatterikorkea-uran jälkeen.

Turkan professorin virka päättyi hänen entisten oppilaidensa provokatiiviseen Jumalan Teatteri -episodiin, jota Turkka kieltäytyi tuomitsemasta. Yleinen mielipide kääntyi Turkkaa vastaan, ja hän erosi.

Parviaisen mukaan Turkan myöhempiä produktioita muun muassa KOM-teatterissa keskeytettiin ja taiteilija ajettiin ulos elinympäristöstään.

– Hänet keskeytettiin ja ajettiin tyhjiöön työnsä kanssa. Siihen juuri ihminen kuolee. Tuollaiselle ihmiselle... yksikään syöpä ei ole niin aggressiivinen kuin tuollainen elämäntilanne.

Ei pelkkä kiivailija

Vanhat oppilaat muistavat pelottavaksi leimatusta Turkasta lempeänkin puolen. Silvo kertoo, että Turkka saattoi välillä muuttua kuin pieneksi pojaksi, joka ei tiennyt mitä sanoa.

– Kerran kouluaikana menin kädet vapisten kertomaan hänelle, etten voi osallistua yhteen produktioon. Pelkäsin, että tuleeko hän päälle ja erottaako koulusta. Mutta sitten hän ottikin olkapäästä kiinni ja sanoi, että "Satu, sun ei tarvitse tehdä tätä produktiota".

Kivinen korostaa Turkan loistavaa huumorin- ja komiikan tajua.

– Hänen parhaat juttunsa olivat muutamat hänen ohjaamansa komediat. Hänen tajunnanvirtansa oli aivan ainutlaatuista, Kivinen kehuu.

Kivinen sanoo olevansa kiitollisuudenvelassa Turkalle, mutta pohtii silti, oliko Teatterikorkeakoulu Turkalle kuitenkaan se oikein paikka.

– Olen aika varma, että olisin saanut parempaa ja laajempaa opetusta, jos hän ei olisi ollut niin dominoivassa asemassa, Kivinen pohtii.

Neljä vuotta sitten Turkka kertoi STT:n 70-vuotishaastattelussa olevansa ylpeä entisistä oppilaistaan.

–He ovat hienoja näyttelijöitä. Minä olen tiennyt sen koko ajan. Niin piti käydä. Heistä pystyi muutamalla katseella näkemään, että heistä tulee suuria näyttelijöitä, Turkka sanoi tuolloin.

Jouko Turkka kuoli 22. heinäkuuta 74-vuotiaana pitkäaikaiseen sairauteen. Hän asui viimeiset vuotensa synnyinkunnassaan Pirkkalassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Timo Harakka oppi Turkalta tinkimätöntä työntekoa

Kiimaisista poliiseista Presidentin dementiaan – tällainen oli Jouko Turkan elämä