Juhani Heinonen -viulukilpailu: Voittaja Rebecca Roozemanin, 17, suuntana on Keski-Eurooppa – Myös äiti ja isoveli ovat kilpailleet Jyväskylän musiikkikilpailuissa

Voittaja Rebecca Roozeman, 17, on jo solistikonkari. Lukion jälkeen hän aikoo jättää Suomen.

Sibeliusta täydestä sydämestä. Niin voisi kuvailla Rebecca Roozemanin, 17, esitystä Juhani Heinonen -viulukilpailun keskiviikkoisessa finaalikonsertissa. Illan viimeisenä solistina esiintynyt Roozeman hurmasi paitsi yleisön, myös tuomariston ja pokkasi arvostetun kilpailun ensimmäisen palkinnon.

– Olo on nyt lähinnä onnellinen ja helpottunut. En osaa sanoa, mitä voitto suoraan merkitsee. En tullut tänne sillä asenteella, että pakko voittaa. Itsensä kehittäminen on paljon tärkeämpää. Kilpailut ovat isoja prosesseja ja askeleita eteenpäin muusikkona.

Roozemanin mukaan kilpailuviikkoon on mahtunut paljon stressiä ja paineita.

– Myös totta kai paljon kaikkea hyvää. Täällä on hyvä tunnelma ja meininki, kun kaveritkin ovat täällä.

Kaikki muut neljä finalistia: Amanda Ernesaks, 17, Onni Kunnola, 17, Venla Saavalainen, 18, ja Pippa Sieppala, 17, olivat hänelle ennestään tuttuja. Heistä Ernesaks palkittiin kilpailun toisella palkinnolla ja Sieppala kolmannella. Finaaliin valittu Martin Granström, 21, joutui jättäytymään konsertista viime hetkellä sairastumisen vuoksi.

– Todella harmillista, että hän menetti mahdollisuuden päästä soittamaan orkesterin kanssa.

Roozemanille itselleen orkesterin kanssa soittaminen on jo tuttua. Kilpailuun hän saapui lähes suoraan konsertista, jossa hän soitti Sibeliusta Turun Filharmonistisen orkesterin solistina.

– Soitin vähän aikaa sitten myös Temppeliaukion kirkossa ja Tapiola-salissa, eli viimeiseen kuukauteen on mahtunut paljon kaikenlaista, etenkin Sibeliusta. Lähinnä siksi valitsin Sibeliuksen myös kilpailukonsertokseni. Olisi ollut jopa tyhmää valita joku toinen.

Roozeman aloitti viulunsoiton kuusivuotiaana Espoon musiikkiopistossa. Viimeiset neljä vuotta hän on opiskellut Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolla Pekka Kauppisen oppilaana. Viulunsoiton ohella Roozeman käy toista vuotta Sibelius-lukiota.

– Yritän päästä lukiosta nyt äkkiä kolmessa vuodessa pois ja lähteä sitten toivottavasti ulkomaille opiskelemaan, ehkä Keski-Eurooppaan. Täällä Suomessa on nyt eletty jo melkein 18 vuotta, joten olisi kiva nähdä maailmaa ja uusia maisemia. Myös molemmat veljeni opiskelevat ulkomailla, toinen sellonsoittoa Saksassa ja toinen lääketiedettä Amsterdamissa, isänsä puolelta hollantilainen Roozeman kertoo.

Nuoren viulistin äiti, viulisti Maarit Kyllönen on hänkin osallistunut Heinonen-viulukilpailuun Jyväskylässä. Vuosi oli 1979, ja sijoitus toinen. Veli Jan-Paul Roozeman puolestaan sijoittui toiseksi Ilmari Hannikainen -pianokilpailussa Jyväskylässä 2014. Toinen veli, sellisti Jonathan Roozeman vieraili Jyväskylä Sinfonian solistina 2017.

Vaikka Rebecca Roozeman hallitsee hollannin kielen, opiskelu Saksassa kiehtoo erityisesti.

– Kaikki vaikuttavat nyt haluavan sinne opiskelemaan.

Roozemanille kansainvälisyys on tullut tutuksi muun muassa kilpailujen myötä. Viime keväänä hän sijoittui ensimmäiseksi Leonid Kogan -viulukilpailussa Brysselissä.

– Soittaminen saa minut onnelliseksi. Olen iloinen, että olen kykeneväinen soittamaan. Myös kaikki perheenjäseneni ovat muusikoita, ja meillä on käynyt aina muusikoita vieraina, joten musiikki on aina ollut osa elämääni, Roozeman sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .