Juhani Siro - Marilynin hiuspinni

Kirjat

Juhani Siro

Marilynin hiuspinni

Like 2009, 272 s.

Tamperelaisen Juhani Siron (s.1951) kolmas romaani Marilynin hiuspinni kuvaa miehen elämää identiteettikysymysten näkökulmasta. Kuka minä olen, mistä olen tullut, minne olen menossa, kenen kanssa elän?

Siron romaanin palapelimäinen rakenne ja tematiikka muistuttaa europpalaisen romaanin voimahahmon, sveitsiläisen Max Frischin romaanien kysymyksenasetteluja.

Siro ei kuitenkaan ole siinä määrin arkielämän absurdikko kuin Frisch, joka karsi säälimättömästi kaikki romanttiset kieli- ja mielikuvat tekstinsä ironisesta ytimestä. Siro ei kirjoita aina kovin kylmänviileästi, vaan tunnelmoiden. Runollistaminen vie osin tekstin viiltävyyttä.

Frischiltä on Siron kirjassa painava sitaatti. "Jokainen keksii ennemmin tai myöhemmin itselleen tarinan, jota hän luulee omaksi elämäkseen." Onko tämä elämän tarina sitten omassa mielessä tai toisten käsityksissä, on kysymys, johon ei ole yksiselitteistä vastausta. Ei ole Siron kirjan päähenkilölläkään, Miehellä, joka aikoo kirjoittaa kirjan omasta sukutaustastaan.

Siron kirja on myös avioliittoromaani, jossa keskushenkilönä on Mies, jolla on Vaimo, merkityksellinen ihminen Miehelle. Heidän avioliitossaan ei ole vikaa. Kaikki toimii hyvin korrektisti. Elämä vain luo tyhjiä hetkiä, vanhenemisen aaltoja.

Marilynin hiuspinnistä ei puutu rakenteellista eikä temaattista kunnianhimoa. Sisällön suhteen romaani olisi vaatinut rankempaa keskittämistä ja tyylin yhtenäistämistä. Nyt monet motiivit jäävät turhan paljon ilmaan.

Hannu Waarala

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.