Jukka Komppa - Leningradin valloitus

Jukka Komppa
Leningradin valloitus
Etukeno 2010. 196 s.
Jukka Komppa jatkaa kirjailijan uraansa teoksella, josta heijastuvat hänen aiemmat vuotensa toimittajana ja tutkijana. Kun suomalaiset sotilaat etenevät hänen uudessa tekstissään Leningradin, tsaarien Pietarin, keskustaan jatkosodan ensimmäisinä vuosina, syntyy vaihtoehtoista historiaa ja kirjallisuutta.

Tällaisen tekstin tekemiseen tarvitaan paljon tietoa, vaikka lopputulosta pitäisi mahdottomanakin. Tietoa Komppa sulattaa uudenlaiseksi kokonaisuudeksi laidasta laitaan, kansanomaisista ilmaisuista lännen lehtien uutisjutuiksi ja kommenteiksi. Lukijan on turha epäillä yksityiskohtia, vaikka olisikin saanut suomalaisten enemmistön tapaan koulussa vahvan käsityksen historian predestinoidusta, ennalta säädetystä ainoasta oikeasta tiestä.

Nuoret historioitsijaystäväni kertovat, että sattumien tulkinta ja toisenlaisten lopputulosten etsintä on viime vuosikymmeninä alkanut kiinnostaa myös ammattimaisia menneen tutkijoita. Ainoaa tietä ei ole olemassakaan, vain ihmiskunnan outo, kummallisten tapaamisten ja kompastumisten suuntaama kiemurainen polku ajan pinnalla.

Kompan teksti tuo mieleen rinnastuksen joitakin vuosia sitten ilmestyneeseen, melkoista kansainvälistäkin huomiota herättäneeseen teokseen. Tarkoitan Philip Rothin kirjaa The Plot against America, jossa lentäjäsankari Charles Lindberg voittaa Yhdysvaltain presidentinvaalit äärioikeiston edustajana ja vie maansa natsien liittolaiseksi.

Kompan tekstin tyyli on sellaista hieman huovismaista kuvien kumartamattomuutta, jossa itse Adolf Hitler nimittelee Suomen marsalkkaa persreiäksi. Suomalaisten korkein päällikkö nyplää kalsonkejaan miettiessään unettomina öinä, pitääkö hyökkäystä jatkaa ja niin edelleen.

Vähintään yhtä tärkeitä ihmisiä ovat suomalaiset sotilaat, venäläiset maatuskat, herkät nuoret naiset, juutalaiset ja mahakkaat kommunistipamputkin.

Kompan valtaajat ovat sodankin keskellä kovin inhimillisiä ja venäläisille suomalaiset ovat mieluisampia isäntiä kuin saksalaiset tärkeilijät. Repliikit ja kuvaukset ovat sattuvia.

Olisiko Jukka Kompan kuvaama vaihtoehtoinen historia voinut olla totta jossain oloissa? Tosikko vastaa kielteisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Jyväskylässä vietetään todellista jazzin superviikonloppua – tätä kaikkea on luvassa

RSO:n ja Hannu Linnun Saariaho-levy sai Grammy-ehdokkuuden – RSO:n levytys ehdokkaana ensi kertaa

Tanssisali Lutakon kohtalon vuosia käsittelevä Taistelu Lutakosta -dokumentti löytyy nyt Youtubesta – "Palautteen perusteella elokuva antaa voimaa ja tarmoa kansalaisvaikuttamiseen"

Ja lopuksi kaikki tanssii – Katso kuvat vuorokauden kestävästä Jyväskylän sydän 24 -kulttuuritapahtumasta, joka on ollut välillä jopa liian suosittu

Keski-Suomen museon avajaisten ajankohta selvisi: siirtyi joulukuulta helmikuulle

Jyväskylän kaupunginteatterissa starttasi keskiviikkoaamuna 24 tunnin kulttuurifestivaali – yöllä voi vaikka nukkua installaatiossa

Levyarvio: Hyvin tehtyä musiikkia lapsiperheille – leikkimistä ei saa unohtaa, Tuomo Rannankari muistuttaa

"Honiini" ei kuulosta yhtä hyvältä kuin "hobitti", päätti kääntäjä Kersti Juva 1970-luvulla, ja loppu on historiaa

Sinfis soittaa musiikin Charlie Chaplinin Sirkus-elokuvaan lauantaina – Mykkäelokuvan ikoni Chaplin sulatti sydämet kulkurihahmollaan

Kurjien kelien ystävä Edu Kettunen kirjoittaa tuulesta ja sateesta tunnelmaa lauluihin – Pitkän uran tehnyt muusikko keikalla lauantaina Popparissa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.