Jukka Lehtonen – Sarvia muttei hampaita – hyönteiset lähikuvassa

Sarvia muttei hampaita on kirja hyönteisistä lähikuvissa. Lähikuva tarkoittaa tässä tapauksessa useimmiten todellista potrettia.

Muotokuviin ovat päässeet esimerkiksi muurahaiset, ampiainen, hyttynen ja monet kärpäset. Kuvia on myös hyönteisten jaloista, imukärsästä ja silmistä. Taidokkaasti toteutetut kuvat avaavat katsojalleen aivan uuden oven hyönteisten maailmaan.

Jukka Lehtosen kirja on jaettu yhdeksään lukuun. Rauhallisesti tarinoiva ja polveileva teksti paneutuu erilaisiin hyönteismaailman tapahtumiin. Leppoisa kerronta ei pureudu yhtä syvälle kohteidensa elämään kuin kuvallinen puoli, mutta puoltaa paikkaansa.

Työteliäs taajama on klassisin aihe, jossa seurataan muurahaispesän elämää. Jutusta olisi voinut tehdä hurjemmankin ottamalla mukaan myös muurahaisen aggressiivisen puolen. Pesien välisissä sodissa ei armoa tunneta ja hävinneet alistetaan orjiksi.

Kirjan tavallisuudesta poikkeavat lähikuvat ovat kiehtovia ja muutkin otokset näyttäviä. Pienellä tekstin muokkauksella tai pidemmillä kuvateksteillä olisi voinut parantaa lukujen yhtenäisyyttä.

Muurahaisista kertova luku loppuu kuvaan tarinassa mainitsemattomasta metsäsittiäisestä. Osuvampi valinta olisi voinut olla kuva muurahaispesästä, jota ei nyt näytetä lainkaan.

Kirjan kannessa esiintyvä lehtohepokatti on kirjan sisäsivuilla mukana kolmella kuvalla, joten siitä olisi ollut mukava tietää hieman enemmän.

Perhosmäki-luvun teksti kertoo heinäkuun loppupuolesta, jota mainiosti värittävät kuvat apolloperhosesta. Luvun kuvat kukkivasta valkovuokosta, kielosta ja mustikasta osuvat ajallisesti toisaalle.

Moni mainio kuva jää ilman asiayhteyttä. Ymmärrän toisaalta hyvin, että upea kuva nelikuumittariparista on haluttu mukaan.

Kirjan tekijä Jukka Lehtonen tunnetaan lähikuvauksen taitajana ja kouluttajana. Kirjan viimeinen luku sivuaa aihetta, mutta sankkaa luontokuvaajien joukkoa olisi varmasti kiinnostanut tutustua mukaan valittujen otosten teknisiin tietoihin. Niissä olisi opittavaa varmasti jokaisella. Tila ei ainakaan tätä olisi estänyt, kirjan lopussa kun on viisi tyhjää sivua.

Kaiken kaikkiaan kirja on kokoelma hienoja ja teknisesti taitavasti toteutettuja lähikuvia hyönteisistä. Laajalla syväterävyydellä varustetut otokset sallivat rauhassa tarkastella kohteita, joita ei paljain silmin edes näe – kiehtovaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.