Jukka Takalo - Vastarannan laulut

JUKKA TAKALO

Vastarannan laulut

Sound Of Finland
Pop-rock-yhtye Aknestik lopetti toimintansa vuonna 2002. Soolouralle siirtyneen laulaja-basisti Jukka Takalon ensimmäinen pitkäsoitto Jukka Takalo ilmestyi kolme vuotta myöhemmin. Vuonna 2006 hän muutti pääkaupunkiseudulta takaisin kotiseudulleen Haukiputaalle. Nyt päivänvalon on nähnyt toinen pitkäsoitto Vastarannan laulut, jonka sanoituksista jotkut sijoittuvat Takalon kotimaisemiin fyysisesti. Ja monet varmastikin henkisesti. Sanoituksista ja sävellyksistä vastaa Takalo itse.

Levy on suorastaan täysosuma. Melodioissa on tarttuvuutta ja sovituksissa reippautta. Energinen kitarapop siivittää levyä eteenpäin. Sovitukset ovat myös sopivan jykeviä; mukana on esimerkiksi koskettimia, pianoa, urkuja ja ohjelmointia. Ilmavuutta jää silti tarpeeksi.

Levyltä löytyy neljätoista kappaletta, joista neljä on noin puolen minuutin - minuutin mittaisia minikappaleita. Ratkaisu tuo levylle hyvää rytmitystä. Takalon omaleimainen ääni on yksi levyn vahvuuksista.

Ehjä kokonaisuus sisältää painavia puheenvuoroja. Levy kritisoi pitkin matkaa rakentavasti ajan yhteiskunnallisia ilmiöitä, joista on muodostunut vallitsevaa todellisuutta. Levyllä osansa saavat niin kapitalismin lait, kvartaalitalouden ihannointi kuin syrjäsuomen alasajo. Lisäksi parhaat tv-ohjelmat lopetetaan.

Selkeä sanoma yhdistyy toimivaan ja tarkoituksenmukaiseen riimittelyyn. Huolimatta vastuksista suunta on eteenpäin, eikä periksi olla annettu. Huumori saa levyllä vahvan sijansa. Pikanttina lisänä lauluihin on liitetty pari vakavampaa puhepätkää Viimeiset Vuotoksella -elokuvasta.

Hyvästä kokonaisuudesta voi poimia monta helmeä. Jokainen on vähän homo -kappale on ollut suosittu YouTubessa. Moni radiokanava jätti sen pois soittolistoiltaan. Kappaleen voi nähdä kannanottona homokeskusteluun, jossa se asettuu niin sanotulle suvaitsevaisuuslinjalle. Yhden teeman viisusta ei ole kyse, eikä se tietenkään koeta määritellä kenenkään kuulijan suuntautuneisuutta.

Ennen kaikkea kappale alleviivaa keskinäisen solidaarisuuden sekä yhteisen ja jaetun ihmisyyden tärkeyttä, esimerkkinä riimi: sillä avaruudesta käsin nähtynä me olemme kaikki vain ihmisiä. Renkutuksen tarttuvassa melodiassa on lempeää surumielisyyttä ja kuorolaulanta tuo tehoa.

Lakeuden loisto on muokattu Lakeuden kutsu -kansansävelmästä. Kappale vie valssin tunnelmiin. Sovituksen pohjana on polkuharmoninsoitto banjolla höystettynä. Mukaan on sämplätty ääniefektiä esimerkiksi harmoninpoljennasta ja bittivirrasta. Sanoituksessa nostalginen ja elävä lakeus yhdistyy globaaleihin näkökulmiin. Rahan valta on tässäkin kritiikin kohteena.

Suuria suomalaisia kupletti- ja protestilaulajia ovat olleet esimerkiksi Matti Jurva, Reino Helismaa, Veikko Lavi, Juha Vainio ja Hector. Vastarannan lauluillaan Jukka Takalo tuo oman panoksensa samaan jatkumoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.