Julian Barnes – Kuin jokin päättyisi

Englantilaisen Julian Barnesin (s. 1946) hieman filosofisessa romaanissa Kuin jokin päättyisi historianopettaja valistaa nuoria oppilaitaan: ”Menneisyyden teot voidaan päätellä tämän hetken mielenliikkeistä.”

Väite on koko romaanin emotionaalisen ilmapiirin ja päähenkilön, eläköityneen Tony Websterin tunteiden historian ja kehityksen kannalta keskeinen.

Kyse on Gustave Flaubertin hengessä syntyneestä romaanista, jossa tarkastellaan mielenliikkeitä, ”tunteiden kasvatusta” ja aikuistumisen prosessia.

Nuoruuden vahvat elämykset antavat jokaisen emotionaaliselle historialle voimakkaat piirteet ja sävyt. Nuoruuden myötä tietty tunteiden intensiteetti katoaa, elämyksistä tulee väistämättä harmaampia ja valjumpia. Tämä on osa ihmisen selviytymistarinaa.

Yllättäen Tony Webster joutuu kohtaamaan menneisyytensä – kadonneen nuoruuden kiihkon, ystävyyden, hapuilevat askeleet seksielämässä, filosofisesti lahjakkaan ystävän itsemurhan – aivan uudella tavalla.

Neljän koululaisen ja ystävän piirissä Albert Camus’n väite siitä, että ”itsemurha on ainut filosofinen ongelma”, oli keskeinen keskustelunaihe. Camus’n väite tulee yllättäen todeksi kahdessa erilaisessa ihmiskohtalossa.

Barnesin romaanin teemana on muistin ja mielenliikkeiden suhde nykyajassa, muistin pettävyys ja muistojen alkioista nousevat kuvitelmat. Tony Webster on jatkanut elämäänsä ja tehnyt kompromisseja kompromissien jälkeen. Tonyn elämä on kompromissi, mutta hän on selviytynyt. Tämäkään ei ole itsestään selvyys. Naiset Webster jakaa kahteen kategoriaan, selvärajaisiin ja salaperäisiin. Kumpienkin taholta hän tulee hieman yliolkaisesti kohdelluksi. Mikä on syy ja selitys, sisältyy ihmisen olemukseen ja auraan itseensä. Vastaus on lopulta Tonyn elämä.

Elämä on summapeliä, jossa jakoviivan alapuolella saattaa muodostua yllättävä lopputulos. Tästä aukeavasta kuilusta, toden ja kuvitelman ristiriidasta, Barnesin romaani kertoo vakuuttavasti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.