Junnu Vainion juominen hajotti perhettä – rankat vaiheet johtivat raitistumiseen

Laulaja-lauluntekijä Juha Vainion rankka alkoholinkäyttö kiihtyi 1970-luvulla. Ongelma hajotti perhettä ja vähensi sanoituksia, kuvaillaan Petri Pietiläisen ja Juha Metson kirjassa Junnu Vainio – sellaista elämä on.

Ensimmäinen vaimo Taina Vainio kertoo ihmetelleensä, miten musiikkiporukassa kestettiin niin suuria viinamääriä.

– Piti olla tyynyn alla aina viinapullo. Ei se sitä sinne piilottanut vaan sen piti olla käden ulottuvilla.

Taina Vainio kertoo raitistumisen tielle johtaneesta tapahtumasta.

– Kun tultiin lasten kanssa kotiin, se oli puukottanut sohvaa ikään kuin olisi halunnut tappaa jonkun. Soitin siitä lääkärille, että nyt pitää saada apua. Juha vietiin katkaisulle. Sohvassa oli talon kaikki puukot ja leipäveitset vielä pystyssä. Juha uskoi vihdoin ja haki apua.

Vuosi 1976 oli Vainion ensimmäinen vuosi raittiina.

Raitistuminen muutti valokuvaaja Kari Laakson mukaan Vainiota todella paljon edukseen.

– Hän sai elämälleen tarkoituksen. Uusi parisuhde muutti miehen. Sillä miehellä oli koko ajan paljon ideoita ja tuntui, että pää tekstitti koko ajan. Kerran ajettiin Junnun kanssa kohti Kotkaa, kun se kysyi, että "kuinkas paljon rekka painaa?" Teki varmaan tekstiä siihen rekkamies-lauluun (Hyvää huomenta Suomi, 1976).

Kevätkiertueen yhteydessä vuonna 1990 Vainio pohti Yleisradion haastattelussa raitistumistaan. Hän tunnusti, ettei raitistuminen koskaan sinällään riitä. Raitistumisen lopullinen hyväksyminen ja siihen kuuluva uusi elämä olivat aivan yhtä tärkeitä:

– Nämä laulujen tekemiset ja räpellykset ovat toisarvoisia asioita, kun elämästä on kyse, Vainio kirjan mukaan pohti.

Junnu Vainion viimeiseksi lauluksi jäi perheen mökkimaisemista kertova, luonnonsuojeluaiheinen Valtavaaran valssi (1990). Vainio oli muuttanut toisen vaimonsa Pirkon ja tyttärensä kanssa Sveitsiin, missä hän menehtyi sydänkohtaukseen 29.10.1990 vain 52-vuotiaana.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .