Juno

JUNO

Jason Reitmanin Juno on epätyypillinen ja älykäs nuorista kertova elokuva. Kerrankin teinit ovat persoonallisia ja fiksuja, eivätkä koheltavia aivokääpiöitä. On mukava huomata, että aina kun odottaa henkilöiden toimivan tietyllä tavalla, niin he tekevät toisin. Tämä on harvinaista herkkua, mutta Juno ei olekaan suuri Hollywood-tuotanto.

Tarina on tosin vanha ja tuttu. 16-vuotias Juno ( Ellen Page) tulee raskaaksi puuhasteltuaan epävirallisen poikaystävänsä Paulien ( Michael Cera) kanssa. Lähes kaikki mitä sitten tapahtuu, onnistuu pettämään stereotyyppeihin urautuneen katsojan odotukset.

Junon vanhemmat eivät räjähdä, "poikaystävä" ei luiki tiehensä, Junosta ei tule koulukiusattua, eikä paras kaveri hylkää häntä. Paljon silti tapahtuu. Epäröinnin jälkeen Juno päättää synnyttää lapsen ja antaa sen adoptoitavaksi. Hän etsii parhaan mahdollisen perheen, lapsettoman rikkaan pariskunnan ( Jennifer Garner ja Jason Bateman). Sitten vaan yhdessä odottamaan.

Elokuva ei jaarittele eikä moralisoi. Tilanne todetaan ja se otetaan haltuun. Sen Juno tekee rempseällä tyylillään. Hän on oma sarkastinen itsensä myös raskaana ollessaan. Välillä hieman rasittavakin, mutta kaiken kaikkiaan valloittava. Vaikka Juno näyttää ja kuulostaa teiniltä, hän on vakavasti otettava henkilö, jonka seurassa viihtyy loistavasti. Hänen omalaatuisuutensa ei koskaan muodostu keinotekoiseksi. Paljon on kiittäminen loistavaa Ellen Pagea.

Sivurooleissakin on hyviä tyyppejä, kuten suorapuheinen äitipuoli ( Alison Janney) ja Tik-Takeja napsiva Paulie. Lähimpänä klisettä käy juppipariskunta, mutta hekään eivät ole sitä, miltä ensin näyttää. Lähes jokaiseen kohtaukseen mahtuu jotain hassua, mutta taas ilman, että syntyisi vaikutelma outouden kalastelusta. Esimerkiksi käy kohtaus, jossa Junon koulukaveri julistaa aborttiklinikan edessä, että vauvoilla on kynnet ja että jokainen vauva haluaa tulla synnytetyksi. Pikkukaupunkitunnelmassa on samantyylistä anarkistisuutta kuin Reitmanin Thank You For Smoking (2005) -elokuvassa.

Junolla on järkiasiaa: kaikkien ei tarvitse olla samasta muotista valettuja pärjätäkseen. Se ei silti kehota tulemaan teininä raskaaksi. Ei, vaan että asioista pitäisi oppia. Järjen lisäksi mukana ovat tunteet. Juno onnistuu koskettamaan olematta imelä.

KAISA HILTUNEN

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.