Juonikasta touhua

Kirjat

Jorma Ranivaara

Valekirjailija

WSOY 2011. 240 s.

Laajan tuotannon kirjoittanut Jorma Ranivaara ilahduttaa jälleen lukijoitaan romaanillaan Valekirjailija.

Kirjan takakansi määrittelee kirjan sisältöä: Savolaisilottelua juonimmillaan. Niinpä, sitähän se on, parhaimmillaan oikein viäräleukasta savolaishuumoria.

Romaanin päähenkilö Matti Helmunen on perin omalaatuinen persoona. Jo pikkupoikana hän touhuilee monenmoista saaden muistoksi vajaasormisen käden.

Aikuisenakin Matti koheltaa elämässään. Ensimmäinen avioliitto ei onnistu. Ryyppäämään romahtaneen miehen pelastaa Minnie, josta kehkeytyy ajan mittaan Särkijärven aikuisopiston johtaja. Särkijärven kunnassahan huseerattiin jo Ranivaaran romaanissa Eläkepommimies.

Yli kuusikymppiselle pariskunnalle tulee rauhaisan yhteiselon jälkeen totinen paikka. Minnie saa vuoden laatupalkinnon, jonka ojentaa opetusministeri Sarkomaa. Tästä riemastuneena rouva päättää jättää miehensä vuodeksi hoitamaan opiston toimintaa ja elellä sapattiaikansa Italiassa. Arvata saattaa, että eihän Matti, vetreä kuusikymppinen, malta pitää näppejään irti naisväestä.

Matti on jo vuosia suunnitellut kirjoittavansa menestysnäytelmän. Aihekin on jo valmiina, se on 1700-luvulla käydystä Parkuinmäen taistelusta kertova tarina, jossa on rakkautta, vihaa, ja vaikka minkälaisia, toinen toistaan juonikkaampia käänteitä. Näytelmä löytyy kokonaisuudessaan romaanista, ja yksi sen keskeisistä henkilöistä on Valekirjailija, jota tietysti esittää Matti Helmunen itse.

Ranivaaran Valekirjailija on humoristisessa kirjallisuudessa yksi vuoden onnistuneimpia aikaansaannoksia ja omanlaisessa tyylissään selvästi erottuva romaani.

Pertti Ehrnrooth

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.