Jyrki Pellinen - Pariisi

JYRKI PELLINEN Pariisi

Savukeidas 2009, 105 s. Runoilija Jyrki Pellinen (s. 1940) on monialainen taiteilija, alkujaan Sibelius-Akatemian käynyt muusikko, sitten avantgarde-runoilija ja kuvataiteilija.

Hän on julkaissut 34 kirjaa, lähinnä runokokoelmia ja kokeellista proosaa. Esikoiskokoelma Näistä asioista ilmestyi vuonna 1962, ja siitä lähtien Pellinen on ollut persoonallisimpia suomalaisia kirjailijoita. Pellinen on runoutemme merkittävin kielellinen uudistaja sitten Eeva-Liisa Mannerin ja Paavo Haavikon.

Pellisen uusin kirja Pariisi sisältää kokeellista proosaa, runoudeksi kääntyviä nopeita ja hehkeitä tilannekuvia. Impressiot Pariisin kokemuksista toteuttavat yllätyksellistä estetiikkaa ja kielipelejä. Etäisempien assosiaatioiden yhteys, metaforien yhteentörmäykset, kielioppi ja sen rikkominen ovat Pellisen visuaalisen runouden tunnusmerkkejä ja hänen runoutensa suvereeni kohtalo, itsenäisyys.

Pariisia hipaisee vahvasti ikään kuin nerouden hilpeä kosketus: "...on kuin rakastuneet siilit yhtyisivät toisiinsa sulautuisivat käsitekielensä erittämään viisitoista-asteiseen sumuun, sekin edellyttää huhtikuuta jolloin kirsikat jo kukkivat."

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.