Jyrki Pellinen - Taivas siltojen alla

JYRKI PELLINEN

Taivas siltojen alla

Sanasato 2010. 172 s.
Kun suomalaisen modernismin klassikko Jyrki Pellinen (s.1940) aloitti Näistä asioista -kokoelmalla vuonna 1962, hän kirjoitti oman runoutensa avoimen manifestin: "Ajattelen, että olen mieleltäni valmis. Näin/ rauhallinen ja tyyni, enkä anna melun tulla korviini./ Olen kahdenpuolen tätä kaikkea, tarkoitan/ vain yhtä ja mieleni on samaa mieltä."

Tämän jälkeen Pellinen on risteillyt kokoelma kokoelmalta kielen sisäisessä maailmassa moneen eri suuntaan, monia kapinallisia reittejä ja monilla mielentilojen tasoilla. Kenties vain Gunnar Björling suomenruotsalaisella puolella on tehnyt jotakin samankaltaista kielen avantgarden hyväksi.

Uudessa kokoelmassa Taivas siltojen alla on arkeologisia kerrostumia kaikista Pellisen aiemmista kokoelmista ja vielä paljon muutakin. Pellisen suhde kieleen on kuin vastaus Ludwig Wittgensteinin kuuluisaan teesiin: Siitä mistä ei voi puhua, siitä on vaietteva.

Jotakin uutta, sävähdyttävää, keveää ja kaunista on nyt Pellisen teksteissä ilmassa.

Pellisen uusin runous on musikaalista ja kuvallista, rytmillisesti ilmavaa, elementtien ja kuvien varaan rakentuvaa, mutta samalla myös niiden varjot tavoittavaa. Sisäisten kaikujen ja ulottuvuuksien kuuntelu on nyt entistä tarkempaa ja kuvallisempaa.

Impressio syvenee myös eetilliseen suuntaan:. "Lumeen kasvomme armoon/ me kaikki menemme/ omaan elämäämme pitkälle".

Taivas siltojen alla on äärimmäisen rikas ja moniulotteinen runoteos, ehkäpä menneen vuoden intensiivisin, elastisin ja kaunein suomalainen runokokoelma. Pellinen on tehnyt synteesin omasta tuotannostaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.