Jyväskylä Big Band, Aili Ikonen, Jorma Kalevi Louhivuori

Kitaristi Tuomas Paukku sen kiteytti: alustuksessaan hänen kertoili kantaesitettävän sävellyksensä olevan tietoinen kunnianosoitus Jyväskylän omalle jazzsoundille.

Tähän henkeen sopivasti bigband-konsertin solistit, laulaja Aili Ikonen ja trumpetisti Jorma Kalevi Louhivuori, olivat kaupungin jazzelämän taannoisen kultakauden kirkkaimpia tähtiä. Molemmat olivat nytkin omillaan huikean taidokkaita ja persoonallisia improvisoijia, ja yhdessä nämä virtuoosit vasta innostuivatkin.

Jyväskylä Big Band esitti nyt jo kymmenennen kerran ”ensikäsityksiä” ja kantaesityksiä. Säveltäjillä on usein ollut joku kytkös orkesteriin tai Jyväskylään, joten Jyväskylä-soundin jalostamisestakin on kaiken muun ohessa ollut kyse.

Konserttisarjan yhteydessä olen useamman kerran eri sanoin todennut, että tämä pitkäkestoinen tilaussävellysprojekti on yksi Suomen jazzhistorian tärkeimmistä. Sen verran harvakseltaan JBB näitä kantaesityskonserttejaan kuitenkin soittaa, että saman arvion kehtaa toistaa muistutuksena vuosittain.

Konseptissa orkesteri saa esitettäväkseen ennenkuulumatonta materiaalia, yhä uudet säveltäjät pääsevät kokeilemaan siipiään ammattitaitoisen big band -koneiston kanssa ja yleisö, sitä vasta hemmotellaankin uudella ja jännittävällä musiikilla. Kaikki voittavat, kuulijat eniten.

Kapellimestari Ilkka Mäkitalon vetämä projekti on jo pelkästään kasvatustyönäkin merkittävä: kasvatetaan säveltäjiä, soittajia ja siinä sivussa yleisöäkin.

Sunnuntaina ensikertaisia bigband-säveltäjiä olivat Paukku ja trumpetisti Antti Hevosmaa. Muista kantaesityksistä vastasivat jo kokeneemmat Jussi Kosonen ja Sasu Schildt sekä alan meritoituneimpiin kuuluvat tekijät Vellu Halkosalmi ja Markku Rinta-Pollari.

Illan ”parasta” on turha lähteä rankkaamaan. Eri sukupolvien persoonalliset näkemykset täydensivät toisiaan, ja kokonaisuuden kihinä kertoi hyvin elinvoimaisesta bigband-musiikin käymistilasta maassamme. Esittävänä koneistona Jyväskylä Big Band on tällä hetkellä huippuiskussa, edelleen viimekesäisen Suomen mestaruutensa arvoisessa vireessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.