Jyväskylä Sinfonia: Jugendin mestareita (Teatteritalolla 5.11.2014)

Sieltä se tuli. Jyväskylä Sinfonian konsertit ovat pitkin syksyä olleet onnistuneita, mutta niitä on vaivannut tietty epätasaisuus. Nyt saatiin täysosuma.

Ville Matvejeffin johtama konsertti koostui 1900-luvun alun sävellyksistä, joista syntyi vahva temaattinen kokonaisuus. Niitä esittäessään orkesteri oli omimmillaan.

Jo illan aloittanut Béla Bartókin Sarja nro. 2 oli aivan suvereeni esitys. Vuoroin klassistista tyyliä, kansanmusiikkia ja myöhäisromanttista kromatiikkaa yhdistelevä teos soi kokonaisvaltaisen tarkasti.

Tekstuurin yksityiskohdille annettiin riittävästi tilaa. Erityisesti puhaltimien soolostemmat sekä kerroksittain rakentuneet fuugakuljetukset olivat lumoavaa kuultavaa. Näistä Timo Mahlamäen tyylikäs bassoklarinettisoolo sekä sitä seurannut orkesterin hieno sisääntulo sarjan kolmannen osan alussa nosti odotukset loppukonserttia varten korkealle.

Alma Mahlerin liedeissä orkesterin soitto muuttui suorastaan maagiseksi.

Mezzosopraano Lilli Paasikiven esiintyminen oli hieno yhdistelmä porvarillista itsehillintää ja sen läpi purkautuvaa ekspressiivistä voimaa.

Samalla tavoin orkesterin säestys oli oikealla tavalla dramaattista. Matvejeff piti orkesterin sopivasti taustalla mutta niin, että se ei menettänyt tippaakaan energisyydestään.

Mahlerin myöhäisromanttista, angstin ja kauneuden välillä tasapainoilevaa tyyliä ei olisi paremmin voinut esittää. Yhteistyössä laulusolistien kanssa orkesteri toimii kansainvälisellä tasolla.

Aleksandr Skrjabinin viekoitteleva Poéme-Nocturne soi itsevarmasti. Samalla se toimi johdantona Maurice Ravelin Hanhiemo-balettiin.

Ravelin mielikuvituksellinen sävelkieli soi hurmaavasti. Oli kyseessä sitten hersyvä glissando-aihe tai kepeä valssi, soitossa oli tanssimaista notkeutta ja ilmaisuvoimaa.

Pentatonista harmoniaa kuultiin aiemmin jo Bartókin teoksessa, ja Ravelin kohdalla se vain vahvisti konsertin temaattisuutta. Linnunlaulua matkivat fraasit ja majesteetilliset päätössoinnut päättivät hienon illan. Aivan loistava konsertti.