Jyväskylä Sinfonia: Shakespeare kohtaa Kalevalan (Jyväskylän teatteritalossa 14.1.)

Jyväskylä Sinfonian 60-vuotisjuhlavuoden ja Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuoden konserttikausi käynnistettiin uutta ja vanhaa suomalaista taidemusiikkia yhdistäneellä konsertilla. Tilaisuutta juhlistamaan oli saatu Magnus Lindberg, yksi suomalaisen nykytaidemusiikin johtavista nimistä.

Kapellimestari Ville Matvejeff piiskasi Tšaikovskin Romeo ja Julia -alkusoitosta esiin liekehtivää raivoa ja herkkää, romanttista paloa. Orkesterin paluu kevätkaudelle tapahtui hyvässä vireessä, ja teoksen paikoittain salamannopea rytmiikka oli yhtenäistä. Matvejeff on nuoresta iästään huolimatta varmaotteinen orkesterinjohtaja.

Toisena kuultu Lindbergin klarinettikonsertto oli sävelkieleltään erittäin modernia, jopa humoristisuuteen asti: kun solisti Emil Jonason soitti säestyksettömiä irrallisia piipauksia ja nopeita atonaalisia nuottiryppäitä, alkoi tilanne tuoda mieleen uutislähetyksen keskelle leikatun katsauksen modernin musiikin messuilta. Sitten solisti paukautti peukalolla suustaan mojovan poksauksen ja keräsi yleisöltä hersyvän ja vapauttavan naurahduksen. Selvisi, että säveltäjä hymyilee kanssamme.

Rokkitähden elkein esiintynyt nuori ruotsalainen klarinetisti sai salamannopeat juoksutukset soimaan selkeinä ja musikaalisina. Massiivisten aplodien perään Jonason palasi lavalle esittämään ohjelman ulkopuolisena soolonumerona Tom Waitsin Lucinda-kappaleen. Tekstin hän esitti lausuen, komppi tuli jalalla estradia tampaten ja melodiat pitkänä ja polveilevana klarinettisoolona. Kriitikko oli äimän käkenä. Tom Waitsia kesken klassisen konsertin! Bravo! Da capo!

Toisella puoliajalla kuultu Lemminkäinen-sarja on maamme orkesterien leipää. Tuonelan joutsenen kaihoisa hiljaisuus hukkui hieman teatteritalon sointiin. Risuja on jaettava orkesterin käyrätorville Lemminkäisen hauraista alkusoinnuista. Pieniä virheitä käy kaikille, mutta joskus vaikutus on kuin munasämpylästä hampaiden väliin raksahtava kananmunankuoren palanen. Loppua ei osaa enää nauttia samalla onnellisella antaumuksella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.