Jyväskyläläinen Ruamjai-kuoro lähtee Italiaan kansainväliseen kuorokilpailuun

Oven takaa kuuluu kauniisti soivia ääniä. Sisällä Musican salissa harjoittelee noin 40-henkinen joukko.

– Sun pitää itse tietää, minne sä meet ja mihin katsot. Jes! ohjeistaa Ruamjai-kuoron johtaja Kirsi Kaunismäki-Suhonen.

Pian kaikki äänet yhtyvät hiljalleen laulamaan ruotsinkielistä kansanlaulua.

Jyväskyläläinen Ruamjai-kuoro elää jännittäviä aikoja. Vuosi on ollut yhtä hulinaa – keikkoja ja projekteja on riittänyt, ja pian joukko on lähdössä Italiaan Riva del Gardaan kansainvälisiin kuorokilpailuihin. Sitä on valmisteltu puolitoista vuotta. Kisojen lisäksi Ruamjai esiintyy In canto sul Garda -festivaalin avajaiskonsertissa.

– Jännittää ja innostuttaa suunnilleen yhtä paljon. Treeneissä joka viikko tulee suuria edistysharppauksia, toteavat Ruamjain hallituksen puheenjohtaja Linda Leppänen ja miesten äänenmuodostaja Pablo Delahay tauolla.

Kuoro on tunnettu eri maiden musiikkityylien sekoittamisesta, joten ulkomaanvisiitit tuntuvat kuorolaisista luontevilta.

Ruamjai osallistuu kilpailuissa yleiseen, kirkkomusiikki- ja kansanmusiikkisarjaan. Kuoronjohtaja Kirsi Kaunismäki-Suhonen kertoo myöhemmin puhelimessa saaneensa pähkiä ohjelmistoa tarkkaan, sillä sarjoissa on määritelty, millaista musiikkia saa esittää.

– Setti on monipuolinen, ja kuoro on saanut venyä ja kohdata haasteita. Kehityksen myötä toki myös paineita ja tunteita alkaa nousta pintaan treeneissä.

– Klassinen laulu on kuorolle teknisesti aivan uutta ja haastavaa, joten olisi hienoa, jos pystyttäisiin esiintymään klasarisarjassa vapautuneesti, sanoo Kaunismäki-Suhonen.

Ruamjai on solidaarinen yhteisö, jonka treeneissä menee toisinaan paljon aikaa yhteiseen ideointiin.

– Me ollaan myös ystäväjoukko, joka tykkää hengailla vapaa-ajallakin. Ruamjaissa on erityisen hauskaa laulaa, koska kaikkein mielestä on tärkeää, että muilla on hyvä olla, sanovat Leppänen ja Delahay.

– Rakkaus kuorolauluun syttyy aina uudestaan esimerkiksi silloin, kun laulaa klassisia biisejä. On tärkeää, että kaikki hengittävätkin samaan rytmiin ja vetävät samalla tunteella, sanoo Delahay.

Kuoron vahvuudeksi he arvioivat ilmaisun ja omaperäisen saundin. Kuoronjohtaja sanookin, että ruamjailaisilla on lavalla ’’150-prosenttinen läsnäolo’’. Usealla sen jäsenellä on syvää harrastuneisuutta musiikkiin tai musiikkiopintoja, ja osa opiskeleekin laulua.

Kolmatta vuotta Ruamjaita johtavan Kaunismäki-Suhosen näkemys kuoron suunnasta on määrätietoinen. Kuoron koko ja myös sen maine on kasvanut kunnianhimon myötä ja keikat lisääntyneet.

– Olen pyrkinyt laajentamaan meidän genreä, sillä taitoa laulajilta löytyy vaikka mihin. Olen myös kokenut tärkeäksi tehdä meitä tunnetummaksi ja näyttää, että muuallakin kuin Helsingissä on osaamista.

– Kisoissa ympäristö ja tunnelma lietsovat kuoron ihan uudella levelille. Kilpailut ovat hyviä verkostoitumistilaisuuksia, ja tarjoavat mahdollisuuden havaita, millä tasolla on muihin kuoroihin nähden. Nyt on ihanan kutkuttava fiilis.

Kisan ja kiireisen vuoden jälkeen on aika hengähtää hieman ja ’’nautiskella perusharjoittelusta’’, kuten Kaunismäki-Suhonen asian ilmaisee. Mutta pian on luvassa lisää projekteja.

Ruamjai: Come Along Italiaanlähtökonsertit 9.10. Vaajakosken kirkossa ja 11.10. Seminaarinmäen vanhassa juhlasalissa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .